miercuri, 4 mai 2016

Spotlight: instalatii de arta, iluminat arhitectural si video mapping timp de 4 zile in Bucuresti

Cea de-a doua editie Spotlight - festivalul luminii va avea loc in Bucuresti, in perioada 5 -8 mai, in urmatoarele zone: Calea Victoriei, traseul de la Biblioteca Centrala Universitara pana la Piata Natiunilor Unite.

Alaturi de spectacolele captivante reprezentate de cele 15 instalatii de arta, iluminatul arhitectural si sesiunile de video-mapping pregatite de artistii invitati vor transforma fatadele cladirilor de pe acest traseu: Cladirea CEC, Muzeul National de Istorie, Cercul Militar National, Hotelul Novotel.

Anul acesta, Spotlight sta sub semnul candidaturii orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Prioritatile Bucuresti 2021, printre care accesul la arta si migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orasului, se oglindesc si in programul festivalului: Spotlight va fi prezent si in cartierele bucurestene, prin iluminarea arhitecturala a unor cladiri emblematice – Foisorul de Foc, Colegiul National „Gheorghe Sincai”, Statuia geniului „Leul”.

De asemenea, Spotlight are alaturi doi parteneri internationali puternici prin Signal Festival din Praga si Festivalul Luminilor din Berlin, care este unul dintre cele mai cunoscute si mai de amploare evenimente de acest gen din lume.

Accesul la eveniment este gratuit.

Evenimentul debuteaza cu un show dinamic si captivant. Pe 5 mai, de la ora 20:30, va asteptam in Piata George Enescu alaturi de britanicii de la Lords of Lights. Instalatia este inspirata de inventiile savantului Nikola Tesla. Un show incendiar Zoli Toth Project va completa atmosfera.
Dupa evenimentul de deschidere instalatiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrala Universitara si Piata Natiunile Unite.


Fantastic Planet (AU) este o instalatie sub forma unui gigant gonflabil si luminos, cu o inaltime de 12 metri. Inspirata dupa coproductia franco-ceha din 1973, „Planeta fantastica”, regizata de René Lalouxm, lucrarea isi transpune vizitatorii intr-un univers suprarealist, in care pamântenii sunt nevoiti sa imparta lumea cu o rasa de humanozi uriasi.
Localizare: Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”
Autor: Amanda Parer

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta Light Carpet IRIS (NL)
Nascuta ca proiect universitar, aceasta instalatie lunga de 60 de metri iti provoaca simturile. Paseste intr-o lume in care culorile se schimba de la o secunda la alta, iar modelele proiectate pe sol redefinesc total spatiul in care te afli.
Autor: Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven
Localizare: pe trotuar, central, in fata MNAR

Drawn in light (NL)
Este un miraj urban cu o latime de 13 metri. Proiectia mobila este formata din sapte elemente grafice minimale care interactioneaza in ritmuri proprii. Pe masura ce ansamblul isi dezvaluie toate detaliile, atentia trecatorilor este provocata sa observe noi perspective. Priveste cât mai mult instalatia, pentru a experimenta efectul relaxant al unei stari de spirit cu adevarat speciale.
Autor: Ralf Westerhof
Localizare: Memorialul Renasterii, Piata Revolutiei


Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta The Penguin Army (DE)
Pinguinii multicolori iau orasul cu asalt si distreaza toti trecatorii. Dintre toti pinguinii, Fynn si Dana sunt cei mai comunicativi. Descopera-i si urmareste cu atentie ce au sa-ti transmita!
Autor: Chillout Lichtdesign
Localizare: Parcul Kretulescu, lânga Monumentul lui Corneliu Coposu

M-Structure (RO)
Inspirati de ideea existentei multiplelor dimensiuni, Mindscape Studio a creat o instalatie prin care sugereaza un nou tip de existenta in spatiu si timp. Anul acesta se comemoreaza 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brâncusi. Instalatia este un omagiu adus marelui artist si face referire la lucrarea sa, “Coloana Infinitului”.
Autor: Mindscape Studio
Localizare: Piata Revolutiei, lânga Monumentul lui Iuliu Maniu

Celestial Outcome (RO)
Cum altfel ai putea redescoperi maretia si complexitatea universului, altfel decât urmarind un planetariu miscator? Pe perdeaua de proiectie translucida vei putea admira cerul si astrele, in totalitatea lor. Miscarea corpurilor ceresti si constelatiile zodiacului nu vor mai avea niciun secret.
Autor: 360 Revolution
Localizare: Calea Victoriei 41, in fata Magazinului Muzica

Video mapping Novotel (RO)
Cum ar fi ca fatada Hotelului Novotel sa se transforme intr-o iluzie optica? Lasa-te cucerit de elemente grafice simple si repetitive, care iti schimba perceptia asupra geometriei reale a edificiului. Cu ajutorul a doua midi controllere, participantii isi pot exprima creativitatea in timp real, producând si modificând imaginile vizuale proiectate pe fatada cladirii. Pot modifica culorile, formele, pot crea efecte audio si pot da miscare diverselor elemente.
Autor: Les Ateliers Nomad
Localizare: Calea Victoriei, Hotel Novotel

Light Striker (RO)
Ciocanul de bâlci intra in secolul XXI cu stil si cu proportii supradimensionate. Bucurestenii sunt invitati sa-si demonstreze forta, lovind tamburul conectat la Palatul Telefoanelor. Celebra Cladire de pe Calea Victoriei isi lumineaza ferestrele multicolor, iar etajele ei reprezinta scala de masura a loviturii. Mai multa forta, mai multe etaje cu ferestre luminate!
Autor: Les Ateliers Nomad
Localizare: Calea Victoriei, Palatul telefoanelor

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta Angels of Freedom (ISR)
Cinci ingeri luminosi si colorati au coborât in centrul Bucurestiului. Fiecare dintre ei arata diferit si te provoaca sa-ti gasesti favoritul. Aripile ingerilor isi schimba culoarea, iar trecatorii sunt invitati sa devina parte a spectacolului, sa isi faca selfie-uri cu instalatia si sa se transpuna in ipostaza de fiinta fantastica.
Autor: OGE Creative Group
Localizare: Piateta din fata Teatrului Odeon

Video mapping Cercul Militar sau Oda Bucuriei (RO)
Cea mai vizibila atractie de la Spotlight 2015 este pregatita sa adune zeci de mii de trecatori si anul acesta. Proiectia foloseste o animatie 3D complexa si foloseste fiecare element arhitectonic al cladirii pentru a da viata acesteia, prin culori schimbatoare si joc de forme. Unul dintre cele mai importante repere ale orasului este personalizat si reinterpretat in cel mai atractiv mod posibil.
Autor: Mindscape Studio
Localizare: Calea Victoriei, Cercul Militar

Cutiile Aram (RO)
In proiectul CUTIILE ARAM, imaginea fotografica este potentata si transformata prin folosirea unei tehnici de iluminare selectiva. Arcadele cladirii Rosenthal de pe Calea Victoriei ascund o surpriza. Descopera cele cinci lightboxes iluminate selectiv, cu imagini alb-negru ce reprezinta câte o silueta umana. Surprinzator, umbra fiecareia dintre siluete este animata cu ajutorul LED-urilor colorate. Contrastul instalatiei vorbeste despre complexitatea umana, descifrabila uneori prin umbra fiecarui individ, prin proiectia pe care acesta o lasa in urma.
Autori: Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel
Localizare: Calea Victoriei 26 (vizavi de Politia Capitalei)

3D Selfie (RO)
Ai deja o pasiune pentru selfie, dar te-ai intrebat care este nivelul urmator? La Spotlight descoperi 3D Selfie, instalatia care iti revolutioneaza contul de social media. Fa-ti un scan 3D si apoi descarca cel mai inovator selfie la care te-ai putea gândi. Ce urmeaza? Download si share!
Autor: iP3D
Localizare: Calea Victoriei 21

Kaleidoscope Europe (RO)
Instalatia care reprezinta România la Amsterdam Light Festival si care a fost inclusa in Luminade Walking Tour este un instrument care ilustreaza conceptul de „unitate in diversitate”. Apropie-te, pune mâinile pe un mâner, invita trecatorii sa ti se alature si rotiti caleidoscopul impreuna! Sau, daca nu, stai prin preajma si bucura-te de Visul European.
Autor: Visual skin
Localizare: Calea Victoriei 19

HoloFace (RO)
Noi, oamenii, credem ca suntem cele mai puternice fiinte de pe fata Pamântului.
HoloFace vrea sa verifice acest adevar si iti permite sa controlezi chipul unui zeu de lumina. Urias ca dimensiuni si prezenta.
Din aceasta schimbare de perspectiva, omul ar trebui sa constientizeze ca felul in care relationam cu lucrurile mai mici ca noi se reflecta asupra noastra. Asemenea unui fractal.
Artist: AURAL EYE Visions Studio
Localizare: Calea Victoriei, cladirea BCR

Hikarinoki (FR)
Este un arbore construit din materiale reciclabile de culoare verde, care te molipseste cu buna dispozitie. Instalatia care a debutat in anul 2009 la Festivalul Luminilor din Lyon este iluminata in nuante diverse si transforma total peisajul in care este plasata. Aceasta instalatie prezinta copacul ca pe o legatura intre cer si pamânt, un loc de intâlnire intre lumi si un simbol al vietii. Arborele luminos atrage toti trecatorii si provoaca reactii prietenoase, fiind un ideal punct de intâlnire.
Autor: Philippe Morvan
Localizare: Calea Victoriei, nr. 14, colt cu Lipscani


LIGHT PERSPECTIVE (RO)
Instalatia The Temple ii va inspira pe trecatori sa priveasca viata din alte perspective. Publicul va descoperi un setup foto intrigant, dar care nu va putea fi descifrat decât daca va accepta sa interactioneze cu instalatia. Adica sa faca o poza. Instalatia va genera un joc de perspective si lumini pentru a crea o zona spectaculoasa, dar de neinteles la prima vedere. Cei care accepta sa intre, vor descoperi ca sunt de fapt fotografiati, intr-un setup de primavara, cu elemente naturale specifice: pomi si plante dar si un soare supradimensionat. Pentru a face experienta cât mai memorabila, fiecare participant va primi o fotografie, numai buna pentru contul de social media.
Autor: The Temple
Localizare: Calea Victoriei colt cu Strada Franceza

Embodymento (RO)
Printr-o interactiune intre dans, arta vizuala si arhitectura, Embodymento creeaza identitati multiple pentru o fatada urbana anonima. Coregrafia si elementele fatadei se intrepatrund cu vizualuri repetitive, iluzii optice, spatii si texturi minimal-abstracte sau figurativ-luxuriante. La limita intre real si imaginar, conexiuni nemaivazute devin vizibile, aproape tangibile.
Autor: Kotki Visuals
Localizare: Calea Victoriei, nr. 10

Lose Yourself To Music – Silent Strike (RO)
Silent Strike ofera o noua dimensiune muzicii, punând la dispozitia utilizatorilor o serie de melodii create sau modificate special pentru a fi traite, dincolo de volum si timp, in spatiu. Paseste in cercurile ce reprezinta câte un instrument, suprapuse si proiectate pe sol. Vei putea vizualiza acordurile de bass chitara, pian si vioara.
Autor: Silent Strike – Mind Treat Studios
Localizare: Piata Universitatii

Citeste si:

Spotlight - festivalul international al luminii la a doua editie
Festivalul Filmului European - programul filmelor
Concerte la Ateneul Roman in saptamana 2 - 8 mai

0 comentarii:

#TakeMeThroughBucharest Acuarela Airbnb Alandala Cafe alergare alter-native 22 Animest Antipa antreprenoriat antreprenoriat rural ARCEN Asia Fest Asociatia Atelierul de creatie Asociatia Carusel Asociatia Claca Asociatia Exista Viata dupa Doliu Asociatia Fluens Asociatia ORICUM Asociatia Paspartu Asociatia Plantam Fapte Bune Asociatia React Asociatia Team Work Astra Film Festival ateliere Atelierul de Panza autism Autism Romania benzi desenate Biblioteca Metropolitana Biblioteca Nationala biciclete BitaColor Bookfest Bucharest Art Week Bucharest Night Run Byron Carol53 Carturesti Ce citim Ce descoperim Ce poti face in weekend Ce poti sa faci de 1 Decembrie Ce poti sa faci de 1 iunie Ce poti sa faci de 1 mai Ce poti sa faci de Craciun Ce poti sa faci de Dragobete Ce poti sa faci de Florii si de Paste Ce poti sa faci de Halloween Ce poti sa faci de Martisor Ce poti sa faci de Mos Nicolae Ce poti sa faci de Revelion Ce sa faci cand nu stii ce sa faci Ceainaria 5 Ceainaria La un Ceai Centrul Ceh Centrul National al Dansului Bucuresti ceramica CeRe Cinema Art Yourself Gallery Cinema Elvire Popesco cinema in aer liber Cinema Muzeul Taranului CinePOLSKA Citim in iarba Clubul Taranului Cluj Cluj Jazz Festival Concerte Ateneul Roman Concerte si petreceri concurs conferinte Control Control N Copenhaga Creart Creative Business Cup Creative Est Creative Learning creative writing Creative Writing Sundays Crucea Rosie CSR cultura alternativa cursuri cursuri gratuite dans contemporan Deschis Gastrobar Design dezbateri dezvoltare personala Dianei 4 Dilema Veche DIY Docuart Fest Documentary Mondays Electric Castle Energiea EUROPAfest expozitii Expressive mind f64 Femei pe Matasari Ferentari Festivalul de Film Rusesc Festivalul Filmului European Festivalul Filmului Evreiesc Festivalul Filmului Francez Festivalul International de Film Experimental festivaluri festivaluri culinare Film Filmul de Piatra Fish Eye Fest Foto Union Fotografie freeshop FriendlyTech Fundatia Calea Victoriei Fundatia Comunitara Bucuresti fundraising altfel Galateca Garajul Ciclop Gradina Botanica Gradina cu Filme Gradina de Citit Gradina Floreasca Gradina Verona Halele Carol HomeFest HOMEproject IKEA Ikebana Imbold Incubator107 InnerSound Inspirational Film Festival instameet Institutul Cervantes Institutul Cultural Roman Institutul Francez Institutul Polonez Joburi Joia de Film Journey Pub Kinedok Libraria Bastilia Lokal Lucruri neinsemnate Make a Point ManiFEST MaraFest Matasari Merci Charity Boutique MNAC MNAR MTR muzee Muzeul National al Satului Noaptea Alba a Bucurestiului Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs Noaptea Alba a Filmului Romanesc Noaptea Alba a Galeriilor Noaptea Caselor Noaptea Cercetatorilor Noaptea Devoratorilor de Publicitate Noaptea Institutelor Culturale Noaptea Muzeelor Nomad International Film Festival Nomad Shorts Noul Cinematograf al Regizorului Roman One World Romania ONG Opera Nationala Romana opera si opereta Pegas PhotoVoice Povesti Prin tara Program Cinemateca Romana Program teatre Bucuresti reciclare creativa Roaba de Cultura Robin and The Backstabbers Romania Frumoasa Romanian Design Week Roots Revival RuralFest Sanziene Scoala Altfel Se picteaza Seneca Anticafe Serendipity Tea SF & Fantasy Sighisoara Film Festival Simbio Smart Change Social Gym Stiri de bine Strada Armeneasca Street Delivery Superscrieri targuri teatru The Ark The Big Lunch The CSR Agency The Institute The Power of Storytelling traininguri Transylvania Calling trasee culturale Trip Talks Uber UNATC Unde mergem Unde mergem gratis Undercloud UNTOLD Festival V for Verde Vama Veche Verde Altfel Voluntariat Wishful friday workshopuri Zilele Filmului Brazilian Zilele Filmului German Zilele Filmului Irlandez Zilele Filmului LUX Zilele Filmului Polonez Zilele Filmului Spaniol zmee

Rooftop Cinema: Autumn Resolutions

Joi, 8 septembrie , la Deschis Gastrobar are loc o noua seara de Rooftop Cinema. Tema acestei saptamani: Autumn Resolutions . Vor rula...

Blog Archive

Bloguri, Bloggeri si Cititori