marți, 23 august 2016

Bucuresti 2021 ACUM: instalatii urbane si evenimente artistice timp de o luna

În perioada 16 august – 16 septembrie, ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului București derulează proiectul București 2021 ACUM – o serie de intervenții și reinterpretări ale spațiului public realizate de artiști bucureșteni și străini, prin care se urmărește tranformarea unor spații ale orașului, în spiritul temelor identificate în dosarul de candidatură București 2021, pentru a arăta cum ar putea fi orașul peste 6 ani, în cazul în care câștigă titlul de Capitală Europeană a Culturii.



Conspiratii urbane


Viața culturală a Bucureștiului este un melanj bogat între cultura tradițională, o cultură de masă, reprezentată de un număr tot mai mare de evenimente în aer liber, și o scenă a artelor contemporane cu dezvoltare rapidă. Deși toate sunt la fel de importante pentru oraș, ele sunt de fapt fenomene separate. În acest context al fragmentării vieții culturale, seria de evenimente ACUM  transformă Bucureștiul într-un spațiu deschis diverselor forme de expresii artistice. Selectați din sectorul independent, artiștii invadează orașul cu instalații ce caută să schimbe felul în care bucureșteanul se raportează la oraș. Sub sloganul Facem Bucureștiul vizibil, bucureștenii sunt invitați să se exprime și să transforme orașul, interacționând cu instalațiile amplasate la ARCUB și în cartierele din București.

Conspirații Organice – Piața Roma                                                                                       


18 august – 16 septembrie                                                                                              

Artist: Nicolas Triboi

Instalația din Piața Roma poartă semnătura peisagistului francez de origine română Nicolas Triboi și este intitulată Conspirații Organice. Artistul propune o reîntoarcere la natură, strada fiind amenajată ca o grădină urbană, de un sălbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe străzi… o grădină care se ridică deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. În zonă va fi amenajat un spațiu de relaxare pentru trecători, biblioteca și info kiosk București 2021, unde bucureștenii pot citi cărți sau pot consulta materiale informative despre candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Natura în oraș a devenit vitală, iar Bucurestiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Departe de conspirațiile diverse care umplu ziarele, dorim conspirații organice în care natura să fie cea care se exprimă. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluțe și de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureștiul de azi este un oraș energic, dinamic, dar un oraș în care construcțiile și comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea și să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai ”culturală”. – Nicolas Triboi, artist peisagist.

ACUM Gabroveni, ARCUB                                                                                       


11 august – 16 septembrie                                                                                  

Artist: Saint Machine

Un paralelipiped transparent completează pasajul din Hanul Gabroveni. Prin el, imaginea orașului capătă un nou strat, care se lărgește pe măsură ce trecătorii grăbiți adaugă elemente acestuia. ACUM  este un spațiu care te invită să-ți imaginezi un București subiectiv, o proprie imagine asupra și despre spiritul orașului. Din 11 august invităm artiști și trecători să marcheze, prin cuvinte sau forme, ce înseamnă Bucureștiul pentru ei. Conectate, aceste idei ne pot arăta viitorul.

Printre artiștii invitați se numără: Vasile Leac, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Sorina Vazelina, Mitoș Micleușanu, Suzana Dan, Matei Branea.

ACUM Periferiile, Cartierul Ferentari, Centrul Vechi                                                


Artist: Sergiu Negulici

O parte importantă din dinamica culturală a societății noastre este constituită de efervescența artei contemporane și manifestările sale spontane ce își găsesc anumite nuclee pentru a exista. Orice aglomerare urbană produce și cartiere marginale, sărace, unde viața celor ce trăiesc acolo se rezumă la simpla supraviețuire. Locuitorii acestor cartiere, deși sub aceeași umbrelă administrativă, nu consumă cultura ce se desfășoară numai câțiva kilometrii depărtare de ei, aceasta nu se află pe lista lor de „ce mănânc azi”. Proiectul ACUM Periferiile al artistului Sergiu Negulici este o alăturare a unei manifestări abstracte din repertoriul imagistic intim al artistului cu spațiile dezolante din cartierul Ferentari. Proiectul este menit să stârnească dialogul, mirarea și chiar grija celor ce locuiesc în acest cartier. Formele abstracte vor fi suspendate pe un fir între blocuri, plutind deasupra spațiului ca o suprapunere de realități, una abstractă și intimă iar cealaltă existențialistă și concretă.

High Hopes, Strada Teheran nr 22                                                                                            


1-16 septembrie                                                                                                                    

Artist: Andreea Blaj

Artista transformă casa în care locuiește într-o instalație, mutând obiectele din spațiul interior pe fațada casei.

Spațiul personal se integrează celui universal, cu intenția de recompunere, de   reevaluare, de reimaginare. Intimitatea se transformă în responsabilitate, în grijă pentru natural și  uman, durabilul devine determinant și efemer în existența umană. Spațiul personal/interior devine public pentru a vorbi despre o istorie, despre trecut, despre intimitate. În esență despre viață. – Andreea Blaj, artist, curator

Meleagris Ocellata, instalație itinerantă                                                                                   


18 august – 16 septembrie                                                                                              

Artist: Ștefan Radu Crețu

Sculptorul Ștefan Radu Crețu propune Meleagris Ocellata, o specie de pasăre metalică venită din viitor, care parcurge un traseu simbolic pe străzile orașului, culegând amintirile încă netrăite ale Bucureștenilor despre propriul oraș, proiecțiile lor despre viitor. Echipată cu o perie metaforică, sculptura cinetică readuce în atenție locuri și monumente istorice acoperite de praful uitării, în timp ce, pe masură ce parcurge spațiul fizic al orașului, invită Bucureștenii să-si  scrie pe pielea ei translucentă amintirile din viitor.

În cadrul traseelor Bucureștenii invizibili, arta cinetică intră în dialog cu arta monumentală a orașului. Bucureșteni invizibili te face să descoperi ce fel de personaje populează orașul fără să aparțină vreunei statistici, dar care fac parte din povestea urbană- statuile din București.

Traseu: Ora 16.00 Statuia Lupoaicei (Piata Roma) -Via Muzeul Șuțu – Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu (Universitate) – Statuia lui Mustafa Kemal Ataturk (Teatrul Odeon) – Monumentul lui Iuliu Maniu (Piata Revolutiei, vizavi de biserica Kretulescu) – Memorialul Renașterii (Piața Revoluției) – Statuia Carol I (Piata Revolutiei) – Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneu) -Via MNAR – Statuia Corneliu Coposu (Biserica Crețulescu) – Via Cercul Militar.

În data de 14 septembrie 2016, Bucureștiul va primi vizita juriului european care evaluează cele patru orașe rămase în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, urmând ca în data de 15 septembrie să aibă loc susținerea dosarului de candidatură la Ministerul Culturii. Pe 16 septembrie vor fi anunțate rezultatele finale ale competiției.

Evenimentele incluse în proiectul București 2021 ACUM  sunt practic cele care închid seria evenimentelor artistice și proiectelor care au susținut candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – peste 500 de evenimente și proiecte, în cei doi ani de la intrarea oficială în competiție. O parte dintre proiectele rezultate în urma candidaturii (cele din Acceleratorul de Idei și Generator de proiecte comunitare) vor continua și după anunțarea rezultatului jurizării din septembrie.

Detalii pe www.arcub.ro, www.bucuresti2021.ro

0 comentarii:

#TakeMeThroughBucharest Acuarela Airbnb Alandala Cafe alergare alter-native 22 Animest Antipa antreprenoriat antreprenoriat rural ARCEN Asia Fest Asociatia Atelierul de creatie Asociatia Carusel Asociatia Claca Asociatia Exista Viata dupa Doliu Asociatia Fluens Asociatia ORICUM Asociatia Paspartu Asociatia Plantam Fapte Bune Asociatia React Asociatia Team Work Astra Film Festival ateliere Atelierul de Panza autism Autism Romania benzi desenate Biblioteca Metropolitana Biblioteca Nationala biciclete BitaColor Bookfest Bucharest Art Week Bucharest Night Run Byron Carol53 Carturesti Ce citim Ce descoperim Ce poti face in weekend Ce poti sa faci de 1 Decembrie Ce poti sa faci de 1 iunie Ce poti sa faci de 1 mai Ce poti sa faci de Craciun Ce poti sa faci de Dragobete Ce poti sa faci de Florii si de Paste Ce poti sa faci de Halloween Ce poti sa faci de Martisor Ce poti sa faci de Mos Nicolae Ce poti sa faci de Revelion Ce sa faci cand nu stii ce sa faci Ceainaria 5 Ceainaria La un Ceai Centrul Ceh Centrul National al Dansului Bucuresti ceramica CeRe Cinema Art Yourself Gallery Cinema Elvire Popesco cinema in aer liber Cinema Muzeul Taranului CinePOLSKA Citim in iarba Clubul Taranului Cluj Cluj Jazz Festival Concerte Ateneul Roman Concerte si petreceri concurs conferinte Control Control N Copenhaga Creart Creative Business Cup Creative Est Creative Learning creative writing Creative Writing Sundays Crucea Rosie CSR cultura alternativa cursuri cursuri gratuite dans contemporan Deschis Gastrobar Design dezbateri dezvoltare personala Dianei 4 Dilema Veche DIY Docuart Fest Documentary Mondays Electric Castle Energiea EUROPAfest expozitii Expressive mind f64 Femei pe Matasari Ferentari Festivalul de Film Rusesc Festivalul Filmului European Festivalul Filmului Evreiesc Festivalul Filmului Francez Festivalul International de Film Experimental festivaluri festivaluri culinare Film Filmul de Piatra Fish Eye Fest Foto Union Fotografie freeshop FriendlyTech Fundatia Calea Victoriei Fundatia Comunitara Bucuresti fundraising altfel Galateca Garajul Ciclop Gradina Botanica Gradina cu Filme Gradina de Citit Gradina Floreasca Gradina Verona Halele Carol HomeFest HOMEproject IKEA Ikebana Imbold Incubator107 InnerSound Inspirational Film Festival instameet Institutul Cervantes Institutul Cultural Roman Institutul Francez Institutul Polonez Joburi Joia de Film Journey Pub Kinedok Libraria Bastilia Lokal Lucruri neinsemnate Make a Point ManiFEST MaraFest Matasari Merci Charity Boutique MNAC MNAR MTR muzee Muzeul National al Satului Noaptea Alba a Bucurestiului Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs Noaptea Alba a Filmului Romanesc Noaptea Alba a Galeriilor Noaptea Caselor Noaptea Cercetatorilor Noaptea Devoratorilor de Publicitate Noaptea Institutelor Culturale Noaptea Muzeelor Nomad International Film Festival Nomad Shorts Noul Cinematograf al Regizorului Roman One World Romania ONG Opera Nationala Romana opera si opereta Pegas PhotoVoice Povesti Prin tara Program Cinemateca Romana Program teatre Bucuresti reciclare creativa Roaba de Cultura Robin and The Backstabbers Romania Frumoasa Romanian Design Week Roots Revival RuralFest Sanziene Scoala Altfel Se picteaza Seneca Anticafe Serendipity Tea SF & Fantasy Sighisoara Film Festival Simbio Smart Change Social Gym Stiri de bine Strada Armeneasca Street Delivery Superscrieri targuri teatru The Ark The Big Lunch The CSR Agency The Institute The Power of Storytelling traininguri Transylvania Calling trasee culturale Trip Talks Uber UNATC Unde mergem Unde mergem gratis Undercloud UNTOLD Festival V for Verde Vama Veche Verde Altfel Voluntariat Wishful friday workshopuri Zilele Filmului Brazilian Zilele Filmului German Zilele Filmului Irlandez Zilele Filmului LUX Zilele Filmului Polonez Zilele Filmului Spaniol zmee

Rooftop Cinema: Autumn Resolutions

Joi, 8 septembrie , la Deschis Gastrobar are loc o noua seara de Rooftop Cinema. Tema acestei saptamani: Autumn Resolutions . Vor rula...

Blog Archive

Bloguri, Bloggeri si Cititori