Programul filmelor
• Vineri, 16 octombrie, ora 19:00 – Deschiderea Zilelor Filmului German, editia a X-a, 2015 / Cinema StudioVictoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper
„Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, este considerat surpriza germana a Berlinalelor din acest an. Intr-un singur cadru lung, Schipper construieste o drama a marginalizarii sociale, care ne introduce in viata de noapte a Berlinului. „Victoria” a fost recompensat cu sase premii Deutscher Filmpreis in 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai buna regie, premiile pentru rolurile principale, feminin si masculin, precum si Ursul de argint, pentru imagine.
• Sambata, 17 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Who Am I – Nici un sistem nu e sigur / Who am I – Kein System ist sicher (2014, 105‘), R: Baran bo Odar
Un film extrem de actual, despre singuratate si refugiul pe internet, o comedie absurda despre „regulile” lumii 2.0.., recompensat in 2015 cu Premiul pentru regie Bayerischer Filmpreis si sase nominalizari la Deutscher Filmpreis.
• Sambata, 17 octombrie, ora 20:00 / Cinema Studio
Era canibalilor / Zeit der Kannibalen (2014, 93‘), R: Johannes Naber
Inchisoare de lux sau viata de corporatist, viata ajustata in numele eficientei – „Era canibalilor” vorbeste despre lumea launtrica a trei consilieri de afaceri, care deschid si inchid bussinesuri locale in toata lumea, pentru un concern international, singurele lor scopuri in viata fiind cariera si profitul adus firmei. Filmul a fost lansat la Berlinala din 2014. La Deutscher Filmpreis 2015, a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu si Lola de bronz la categoria cel mai bun lungmetraj.
• Duminica, 18 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Heimat. Cealalta patrie – cronica unei viziuni / Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (2013, 230‘), R: Edgar Reitz / (cu pauza de 15 minute intre cele doua parti)
Cu trilogia HEIMAT, o cronica neromantata a vietii simple in secolul 20, regizorul Edgar Reitz a scris o fila din istoria cinematografiei germane. „Heimat. Cealalta patrie – cronica unei viziuni” pune in discutie emigratia in Brazilia, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a multor locuitori din regiunea Hunsrück, din cauza foametei, a saraciei si a despotismului. „Die andere Heimat” a fost deja prezentat in cadrul multor festivaluri internationale de film, intrand inclusiv in selectia celei de-a 27 editii a European Film Awards, in 2014.
• Luni, 19 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Le beau danger (2014, 100‘), R: René Frölke
Proiectat in 2014 la Berlinala, filmul i-a fost dedicat lui Norman Manea, cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani – o intalnire inedita cu marele scriitor roman prin intermediul creaţiei unuia dintre documentariştii cei mai cunoscuţi apartinand noii generaţii de cineaşti germani.
• Luni, 19 octombrie, ora 20:30 / Cinema Studio
Cinema – O afacere publica / Cinema: A Public Affair (2015, 100’), R: Tatiana Brandrup
Filmul reconstruieste evenimentele din vara anului 2014, atunci cand Kleiman – istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein, fost director al muzeului cinematografic „Musey Kino” din Moscova – a fost demis in mod scandalos. Filmul despre Naum Kleiman a participat la Berlinala din 2015.
• Marti, 20 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Jack (2014, 102‘), R: Edward Berger
„Jack” este un film despre devenirea unui baiat nevoit sa-si asume prea devreme responsabilitati de adult. Pelicula ne prezinta totodata o vedere panoramica a Berlinului: bulevarde si supermarketuri, cluburi de noapte, baruri si parcuri si, nu in ultimul rand, fata dezolanta a zonelor de periferie. Filmul a castigat Lola de argint pentru cel mai bun film, in cadrul Deutscher Filmpreis 2015.
• Marti, 20 octombrie, ora 20:00 / Cinema Studio
Dragoste periculoasa / Härte (Tough Love) (2015, 89‘), R: Rosa von Praunheim
Rosa von Praunheim este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai filmului german postmodern, fiind unul dintre fondatorii miscarii politice pentru drepturile homosexualilor si lesbienelor in RFG. Filmul il are drept personaj central pe campionul la karate Andreas Marquardt, unul dintre cei mai periculosi proxeneti din Berlin, condamnat la 40 si ceva de ani la inchisoare, loc in care ajunge sa se confeseze unui terapeut. Intr-o alternare de interviuri si secvente din biografia lui Andreas Marquardt repuse in scena, Rosa von Praunheim descrie felul in care umilinta si frica se transforma in dispret, ura de sine si brutalitate. Filmul a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin 2015, sectiunea „Panorama Special”, in cadrul careia a obtinut locul al III-lea.
• Miercuri, 21 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Basm proletar de iarna / Ein proletarisches Wintermärchen (2014, 64‘), R: Julian Radlmaier
Filmul – povestea a trei georgieni sunt adusi sa faca curatenie intr-un castel din Berlin, in pregatirea unui vernisaj – este o farsa politica, un show satiric al cliseelor ideologice de ieri si de azi. Basm proletar de iarna a avut premiera internationala cu succes in cadrul Festivalui de film de la Rotterdam, in 2014, pozitionandu-l pe Julian Radlmaier in randul celor mai promitatori tineri realizatori de film germani.
• Miercuri, 21 octombrie, ora 20:00 / Cinema Studio
Victoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper
• Joi, 22 octombrie, ora 18:00 / Cinema Studio
Solo Sunny (1978-80, 104‘), R: Konrad Wolf
Considerat unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny” prezinta viata cantaretei pop cu acelasi nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care isi primeste in final recunoasterea meritata. Filmul a fost rasplatit la Berlinala din 1981 cu Premiul criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de argint. De asemenea, a obtinut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago si a fost prezentat la Festivalul national de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).
• Joi, 22 octombrie, ora 20:00 / Cinema Studio
Pe cand visam / Als wir träumten (2015, 117’), R: Andreas Dresen
Filmul este bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen il transpune expresiv pe pelicula in povestea a cinci prieteni, surprinsi din momentul adolescentei in RDG si pana spre maturizare, intr-o Germanie reunificata. Filmul a fost inclus in competitia pentru editia cu numarul 65, de acest an, a Berlinalelor.
• Joi 22 octombrie, ora 21:00 / Club Control
B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin (1979-1989) / (2015, 92’), R: Jorg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange / PROIECTIA, URMATA DE UN CONCERT - Australopitecus Oltensis (Future Nuggets, RO) si Loved By Ghosts (RO)
„B-Movie” este un film-eseu, un colaj unic, plin de culoare, de materiale video si audio, care combina documentarul cu lungmetrajul. Muzica, arta si haos, in tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru intreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, pana la techno. Filmul este compus atat din materiale datand din anii ’70-’80, cat si din scene filmate in zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povesteste si retraieste in acelasi timp.
Biletele la Cinema Studio costa 10 lei.
Exista si abonamente: 4 intrari a 7 RON , total 28 RON.
Taloanele din abonament pot fi folosite pentru filme diferite ori mai multe taloane pentru acelasi spectacol.
Citeste si:
Cinemateca Romana - programl filmelor in saptamana 14 - 18 octombrie
Filme la Cinema Muzeul Taranului in saptamana 14 - 18 octombrie
La pas pe la Armeneasca - un traseu experiment
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu