“In ultimii patru ani, am inchipuit, iata, cinci dialoguri fotografice intre Romania si Italia. Vorbim, asadar, de un ciclu de expozitii, al caror scop a fost acela de a apropia cat mai mult cu putinta cele doua tari si culturi, folosind fotografia ca principal liant al acestui demers.
Subiectele de dialog nu au incetat sa apara, ele fiind rezultatul unui indelung exercitiu al privirii, al selectarii si apoi al compararii sutelor de fotografii din Romania si din Italia. La capatul fiecarui asemenea periplu printre imagini, in cautarea de similitudini, se ivea cate o noua expozitie. Tema „acoperisurilor” s-a desprins singura, pe neasteptate dintr-o tema mai ampla, aceea a caselor, pe care le-am tot privit, le-am tot fotografiat; case mai vechi, case mai noi, case la tara si la oras, case in Romania, case in Italia. Si dintr-o data, am inceput sa zaresc doar acoperisurile, cautandu-le peste tot cu privirea. Si tot mai mult am constientizat cat de important este acest ultim element constructiv, care incheie casa. Si nu doar pentru ca el acopera, inveleste si protejeaza, dar si pentru multe alte insusiri. Acoperisul isi pune amprenta asupra intregii constructii, el definitiveaza forma, silueta unei case. O poate infrumuseta sau, dimpotriva, o poate urati, o elanseaza sau o aplatizeaza, ii da personalitate, o face aparte, sau o aduce in anonimat, ii imprima culoare, o inveseleste, ori o face trista si posomorata. Acoperisul are, asadar, un cuvant greu de spus, asa incat a fost cumva firesc sa facem din el subiect de expozitie. Si cu atat mai interesanta o expozitie in dialog Romania – Italia, in care ne propunem sa asezam alaturi tot ceea ce se aseamana (uneori, vom vedea, pana la identificare), fara a lasa insa deoparte si ceea ce ne deosebeste. Si, ca de fiecare data, va invitam sa participati la acest dialog cu propriile pareri, opinii, reflectii si amintiri, sfaturi si intrebari.
Ca noutate, la acest dialog fotografic, vor participa si cativa arhitecti si artisti plastici, care vor avea propriul lor dialog cu Acoperisurile, completand si infrumusetand expozitia cu schite de mana, cu desene si lucrari diverse. ” – comunicat Muzeul National al Taranului Roman
Concept si fotografii: Rodica Marinescu
Expozitia va putea fi vizitata, la Sala Foaier, pana pe 14 august 2016, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18.
Intrarea este libera.
Citeste si:
Filme la Cinema Muzeul Taranului in saptamana 11 - 17 iulie
Ateliere de creatie pentru toate varstele la Institutul Cultural Roman
Expozitie de fluturi tropicali vii la Muzeul Antipa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu