joi, 15 octombrie 2015

Programul HomeFest 2.0 - festivalul evenimentelor culturale din sufragerie

Asa cum anuntam cu ceva timp in urma, in Bucuresti va avea loc HomeFest - primul festival cultural din Romania care deschide larg usile proiectelor artistice ce incap in sufragerii si in dormitoare.

HomeFest 2015 (17 - 24 octombrie) inseamna opt zile de evenimente in case si apartamente: spectacole, concerte, conferinte, workshopuri si expozitii. Din cauza spatiilor limitate ca si capacitate, participarea se face pe baza de rezervare. Ca si anul trecut, intrarea va fi pe baza unei carti care va fi donata in scop caritabil.

Programul evenimentelor

• Pe culmile revarsarii de Jean-Lorin Sterian (17 octombrie)
Zona Universitate, ora 19.00 // Gazda: Adi Petrariu
Regia/ By: Alex Nagy
Cu/ With: George Rotaru, Jean-Lorin Sterian, Iulia Dinu, Jonathan Shade, Altan-Dan Safta-Zecheria
Starshitting-ul e revolutia viitorului. Se revarsa peste politicieni, artisti, staruri tv, VIP-uri. Cand doi creativi dintr-o agentie de publicitate se alatura miscarii, e semnul ca orice revolta underground sfarseste in mainstream.
________________________________________
• Jam session Poetrip (17 octombrie)
Zona Universitate, ora 21.00 // Gazda: Adi Petrariu
“Cea mai psihopata trupa… care suna cel mai psihopat! E un compliment!” – Ioana Rentea
“voi sunteti mai tari decat Travka!” – Mada Zah
“voi cam exagerati cu inteligenta in muzica” – Radu Cataranciuc
“Poetrip iti deschide chakrele!” “DA!” – Andrei Popa & Adriana Emilia
“dubiosii de la Poetrip. Asta e o formatie de hipsteri, care canta la limita dintre muzica si improvizatie fara sens. Se potriveste cu discoball-ul si dadaismul serii. (…) Nu e tipul meu de muzica, parca e ca un baros care te loveste in timp ce esti inevitabil de beat.” – Vlad Andriescu
“ce-i asta? (..) iconoclast rau, subversiv pana la ulcer, tnt subculturalnic, amin.” – Malombra
“si e asa, ca un fresh de morcovi cu mere pentru creier” – Oana Moisil
“stiu! voi sunteti aia care canta psihedelico-interesant!” – Poli
“feministi ecologisti satanisti” – Marius Ghilezan
________________________________________
• Vernisaj Am crescut la bloc (18 octombrie)
Zona Lujerului, ora 20.00 // Gazda: Amalia
Cu/ With: Alina Andrei si George Rosu
Scara mea are 4 etaje, 64 de trepte si 20 de apartamente. Traiesc aici de cand ma stiu si totusi nu-mi cunosc toti vecinii pe nume. Tot ce stiu sunt bucati ca dintr-un puzzle. Stiu ce tablouri sunt pe scara, ce plante, ce caini au vecinii de la parter si cea de la etajul 2. Am amintiri cu fosti vecini: unul a facut puscarie, o femeie a fost calcata de autobuz, iar cei de varsta mea au plecat din bloc si din tara.
Prin fotografii am recreat un posibil jurnal al Scarii C. Evident, unul subiectiv, pe care o sa-l iau cu mine atunci cand o sa ma mut.
Alina Andrei
Am crescut la bloc. Cu desene vazute la televizorul alb negru, apoi color. La video, cand mergeam cu alti copii la vecinii care au plecat apoi in Germania. Ne uitam la Bugs Bunny si la altele vechi, de Disney. Dupa ce am crescut, mi-am desenat (si) vecinii. Povestile pe care le stiu despre ei, si pe mine, privind de sus, de la ultimul etaj, sau de jos, din fata blocului. Atentie, barfe!
George Rosu
________________________________________
• Lecture – Despre o antropologie a termopanului (18 octombrie)
Zona Armeneasca, ora 20.00 // Gazda: Kiki
De/ By: Bogdan Iancu
La sfarsitul lunii august a anului 2008, intr-o dupa-amiaza banala, manerul uneia dintre ferestrele sufrageriei din apartamentul in care locuiam a cedat din cauza modului defectuos in care il foloseam zilnic. Ceea ce la inceput parea un accident domestic banal, usor de reparat cu ajutorul unei truse proaspat achizitionata de la Ikea, s-a transformat intr-o problema aproape imposibil de rezolvat. Am mers la zile in sir la aproape toate centrele de asamblare a ferestrelor de tip termopan din vecinatate, ocazie cu care am constatat ca numarul acestora era destul de mare pe o arie relativ mica ca intindere, in incercarea de achizitiona ceea ce parea la prima vedere un maner ordinar de fereastra.
________________________________________
• (standing, sitting or lying) nude of a black-haired woman / nud de femeie bruneta (19 octombrie)
Zona Mall Vitan, ora 19.00 // Gazda: Raluca
Cu / With: Andreea David
Suntem de mici educate sa ne corectam posturile sociale, sa abordam unele feminine: picioarele stranse, spatele drept, privirea subordonata, tocuri. Sa facem impresie buna. Sa fim placute. Aplicam in permanenta o politie a corpului in spatiul social.
Nud de femeie bruneta porneste de la fetishizarea corpului nud feminin si exploreaza diferite ipostaze ale acestuia la nivel de imagine. Perceptia propriului corp care e privit si perceptia propriei imagini de sine devin elemente de lucru. Stiindu-se privit, corpul nud se ajusteaza imediat, performand posturi asociate feminitatii.
________________________________________
• La Nimfomane (Spectacol lectura) (19 octombrie)
de Rucsandra Pop/ Regie: Dan Lupu/ cu Gabriel Sandu, Gratiela Badescu
Zona Mosilor Vechi, ora 20.00 // Gazda: Alice
Regie: Dan Lupu
Povestea unei tinere femei pe nume Sasa care este supusa unui ritual de reconstituire a inimii din bucati pierdute pe la diversi barbati de care a fost indragostita. Ritualul este performat de 3 femei – care aparent sunt simple vanzatoare la un supermarket din centrul Bucurestiului, dar in realitate au puteri magice. Sasa este insotita in tot acest parcurs de prietenul ei gay Tom Tom. La Nimfomane este o productie Hydra Society silorgean theater.


________________________________________
• Zone Vagi (20 octombrie)
Zona Lujerului, ora 20.00 // Gazda: Amalia
Lecture – performance de/ by Mircea Nicolae
O prezentare de artist de aproximativ o ora e transformata intr-un pretext pentru un performance. Un lecture obisnuit devine o reverie colectiva, adica o experienta individuala proiectata pe psihicul publicului. Motivatia centrala pentru transformarea prezentarii de artist intr-o experienta afectiva, psihologica si teatrala este legata de convingerea autorului conform careia reziduurile mentale sau materiale ale procesului de productie artistica sunt de multe ori realitati estetice in sine.
________________________________________
• Current (20 octombrie)
Zona Pache Protopopescu, ora 20.00 // Gazda: Daniel
Concept and performance: Ingrid Berger Myhre // Dramaturgy: Konstantina Georgelou // Photo: Jaanika Jüris // Support: JSKD Ljubljana (SI), Zavod Emanat (SI) Dansateliers Rotterdam (NL), CLOUD at Danslab Den Haag (NL), Random Collision Groningen (NL), Melkweg Theater (NL) // Funded by: Arts Council Norway, Vestfold Fylkeskommune (NO).
Cand incepem sa facem, de fapt incepem sa eliminam. Limitam posibilitatile, limitam potentialul initial. Si totusi, doar atunci cand facem ceva – orice – noile posibilitati apar. Anulam posibilitati, dar cream sansa pentru unele noi.
Current este un solo performance care extrage vidul dintre actual (ce are loc) si potential (ce inca nu s-a intamplat). Se joaca cu paradoxul potentialitatii, ceea ce exista atat timp cat nu a fost inca realizat.
Ingrid Berger Myhre lucreaza mai ales in colaborare cu alti artisti, dar apare din cand in cand cu solo-uri. In ambele cazuri, textul si limbajul sunt elemente principale, cel mai adesea pentru a descrie un scenariu care se poate intampla, dar nu se intampla. Vorbitul previne lucrurile sa se intample cu adevarat dar le si permite prin stimularea imaginatiei. Ce este refuzat apare in acelasi timp – suspendat in limbaj.
Ingrid a absolvit in aceasta vara Masterul de cercetare in coregrafie si performance ex.e.r.ce din cadrul Centre Chorégraphique National din Montpellier.
________________________________________
• Performing for nothing (21 octombrie)
Zona Armeneasca, ora 20.00 // Gazda: Diana
Performance de/cu Robert Balan
De ce sa dati bani seriosi pe un bilet la un spectacol deteatru unde n-o sa faceti decat sa va verificati facebook-ul? La Performing for nothing nici macar nu trebuie saascunzi telefonul.
________________________________________
• Buzunarul cu paine (21 octombrie)
Zona Drumul Sarii, ora 20.00 // Gazda: Alex
Regia: Alex Stefan, Cu: Alexandru Nagy si Stefan Pavel
Buzunarul cu paine este o piesa realista, simpla prin situatia dramatica care devine universala, in sensul cel mai dureros, prin felul in care se dezvolta. Morala acestei istorii atinge partea invizibila a lasitatii noastre, atat de caracteristica naturii umane. Din cauza filozofarii excesive pe tema virtutilor si frumusetii actiunii, personajele lui Matei Visniec raman paralizate tocmai atunci cand ar trebui neaparat sa actioneze.
________________________________________
• Akuyaku (improvizatie muzicala) (21 octombrie)
Zona Vasile Lascar, ora 21.30 // Gazda: Diana
Olivier Stroesser / Violoncel / trompeta / Free
Eduard Gabia / tobe / Karpov not Kasparov/ Kepler not Kopernicus
Andreea Lupescu / voce / Free
Oana Maria / voce/ keys / Poetrip
Stefan Botezatu / bass / Poetrip
George Stanciulescu / sound design /LeVant
Alin Zabrauteanu/ Synth/ Omelette/ Kepler nor Kopernicus
Akuiaku este un act de improvizatie muzicala, generat din nevoia de a crea un cadru total independent pentru artistii locali si nu numai, cadru in care sa se dezvolte creatii cu caracter de fond unic, intr-o forma pe masura.Plecand de la acest concept de unicitate, Akuiaku isi propune sa ofere de fiecare data un line-up eclectic, incercand sa combine artisti din zone de comfort diferite, pentru a empatiza si a se influenta reciproc, prin experientele si trairile proprii, in procesul creativ, ducand astfel la un produs cu identitate eclectica puternica si generand mai departe referinte pentru zona culturala.
Aflat la a treia editie, intr-o forma intima, Akuiaku va avea o formula de camera cu participarea a 7 artisti ce vor forma pentru cateva ore o noua trupa, meteorica, ce isi gaseste radacini in zonele electro-pop, synth-pop, electronica, alternativ, funk si va ajunge intr-un punct de catalizare imprevizibil, pe care il vom trai “at first hear” la momentul respectiv.
________________________________________
• The Abstract (22 octombrie)
Zona Biserica Bucur, ora 21.00 // Gazda: Iulia
Cu/ With Lilach Livne (Israel)
Inspre o miscare independenta.
Faza a patra a spectacolului-cercetare apartinandu-i lui Lilach Livne lucreaza cu non-imaginea. In aceasta faza, corpul abstract isi doreste sa se descotoreasca de imagini si sa-si creeze propriul ritual samanic – trans-istoric in natura artei. Referindu-ne la artista Lygia Clark si la procesul ei de „abandonare artistica”, departe de orice iluzie, vom incerca sa practicam terapia abstractionista. Hai cu noi!
www.lilachlivne.com
________________________________________
• Cum sa devii bogat si influent (22 octombrie)
Zona Vitan, ora 20.00 // Gazda: Irina
De/ By Alexandru Macedonski. Cu/ With Adi Ciglenean
Avand la baza unul din primele scenarii de film mut romanesti, scris de Alexandru Macedonski in 1911, Cum sa devii bogat si influent este un spectacol ce se deruleaza direct in imaginatia spectatorului, de-a lungul a 75 de minute de ORBire voluntara. Produs al unei serii de improvizatii radicale ale laboratorului interdisciplinar CITIT IN, Cum sa devii bogat si influent este o experienta cu un pronuntat caracter senzorial si un prilej de reflectie activa in ORB asupra secretului prosperitatii. Interpeteaza Ruxandra Coman, Razvan Ropotan, Olga Berar si Adrian Ciglenean.
________________________________________
• Eu locuiesc aici ( 22 octombrie)
Zona: Brezoianu ora 19.00 // Gazda: Andrei
Cu/ With: Larisa David, Livia Radulescu, Iulia Sima, Smaranda Gabudeanu
E ora 7 seara. Vizitatorii au ajuns la adresa primita. Usa e deschisa, dar gazda e de negasit. Cine a lasat ceainicul pe aragaz? Cine a lasat lumina aprinsa in baie? Ale cui sunt rufele neintinse din masina de spalat? Al cui e contul cu care s-a accesat pagina de net lasata deschisa? Cine locuieste aici?
Casa este transformata intr-un spatiu deschis, in care identitatea gazdei este deconstruita, iar vizitatorii o reasambleaza in formulari proprii.
________________________________________
• Let’s (23 octombrie)
Zona Grozavesti, ora 20.00 // Gazda: Ioana
Cu/ With: Yalda Pazkad si Sarah Feli (Iran)
Hai sa dam o petrecere. Vom gati ceva, vom face curat prin casa. Dar televizorul e pornit.
Eu fac piure de cartofi, dar pot sa aud tipatul. Imi aleg ceva sa ma imbrac, dar gunoiul este plin. Pun masa, dar televizorul e pornit. Lasa-l in pace, hai sa il inchidem. Lasa totul si hai sa ne facem unghiile. Lasa totul si hai sa facem un dus. Lasa totul si hai sa ne machiem. Hai sa fim cele mai tari. Dar televizorul e pornit.
Let’s… este un spectacol de Sarah Feli si Yalda Pakzad. Peste tot in lume sunt orase care nu dorm niciodata. Dar aici in Teheran casele nu dorm niciodata. Let’s se axeaza pe acest fenomen ca exista o viata duala care se intampla in Teheran. Fiecare persoana vine acasa seara si traieste o viata complet diferita fata de ceea ce traiesc in oras. Aduce o viata sociala cu toata caracteristicile sale – o petrecere – in existenta domestica. Invitatii sunt bineveniti la petrecere, dar din primul moment se confrunta cu grijile, fricile, sperantele si oboseala gazdei… si in final se surprind dansand toti ca nebunii.
________________________________________
• Muzeul sufrageriilor (23 octombrie)
Zona Aviatorilor, ora 20.00 // Gazda: Irina Vasi
De/ By: Claudiu Cobilanschi
Sunt fascinat de sufragerii si vreau sa fiu musafirul vesnic. Sufrageria este un fel de vitrina interioara – proprietarul isi demonstreaza in primul rand siesi ca are un anumit statut. Apoi, invitatii primesc atentia cuvenita, conform decoratiunilor. Intram in casele unde eram primit si, ca oricine altcineva, priveam mobila, admiram mileurile si lustruiam cu atentia mea bibelourile casei. Aveam si noi acasa vitrina de sub televizor, unde mama asezase ritualic cel mai bun set de pahare si cateva din animalele de ceramica: iepurele, cainii, cosuletul cu oua etc. Puneti aici si colectia mea de animale-bibelou (am fost la Cascadelor sambata trecuta si am gasit cel mai mare tigru posibil). Am ideea de mai bine de un an si a suferit multe modificari. Ah, asta ar fi fost cel mai tare tur al Bucurestiului, o calatorie ghidata prin sufrageriile de bloc. Intre timp insa, oamenii s-au isterizat, Proprietatea privata inghite tot si frica de reprezentare necontrolata a atins paranoia. Ar fi fost un soi de time-travel prin cateva incaperi, o cafeluta cu gazda, o maslina, o ocheada in universul interzis al romanilor.
Claudiu Cobilanschi, Muzeul Sufrageriilor, www.cobilanschi.ro
________________________________________
• “YOYO – You are On Your Own” by onemorequestion/Joonas Lahtinen u.a (24 octombrie)
Zona Stefan cel Mare, ora 18.00 & ora 20.00 // Gazda: Livia
Joonas Lahtinen (A/FIN): concept, director artistic
Mikko Niemistö (FIN): concept, performance
Eero Erkamo (FIN): concept, lighting si set design, performance
Luzie Stransky (A): concept, dramaturgie si manager de proiect
Andreas Wiesbauer (A): sound design
YOYO – You are On Your Own este un spectacol ciudat, perturbator si amuzant care te introduce in seria mai multor scenarii negative si iti da strategiile pentru a-ti mari sansele de a supravietui oricarei catastrofe. Fii familiar cu gandirea pentru supravietuire si viziteaza prototipul noului interior care te ajuta sa fii sanatos intr-un mediu claustrofob pentru perioade lungi de timp. Mai bine te-ai pregati inainte sa fie prea tarziu.
YOYO ia dorinta individuala de „a fi pregatit” si o duce la extrem, pentru a medita ludic la relatia dintre teama, putere, perspective viitoare si economia contemporana.
YOYO – You are On Your Own este o coproductie internationala dintre Punatonttu – Verein zur Förderung performativer Projekte, Kiasma Museum of Contemporary Art/Finnish National Gallery si brut Wien. YOYO este sustinut de Departamentul 7 pentru activitati culturale al Primariei Vienei, Arts Promotion Centre Finland, ESKUS Performance Center Helsinki, Frame Visual Art Finland, Ambasada Austriei in Helsinki si Institutul finlandez in Germania. Forumul Cultural Austriac din Bucuresti sustine spectacolul invitat la HomeFest.
http://joonaslahtinen.wordpress.com
________________________________________
• Workshop: Body vs. Space (19 octombrie – 2h, 20 octombrie – 2h)
Zona Cismigiu // Gazda: Arcadie
Cu/ With: Arcadie Rusu
Corpul care modifica spatiul si spatiul care actioneaza asupra deciziilor. In cele 2 zile de workshop, vom lucra pe tehnici de partenering in dans-contact. Totul se va desfasura intr-un spatiu limitat, care creeaza o alta intimitate intre participanti. Cand spatiul se reduce, posibilitatile de exprimare nu dispar, ci se transforma in altele noi.
De multe ori, in cautarea amplitudinii unei miscari trecem pe neobservate
pe langa mici detalii, dar care vin din noi si care pot da o altfel de emotie
personala unui discurs coregrafic. Va invit sa ne folosim imaginatia, dar
si capacitatea de adaptare, in a descoperi noi particularitati ale expresiei corporale.

Citeste si:

Zilele Filmului German
Creative Est - primul festival autohton dedicat industriilor creative
La pas pe la Armeneasca - un traseu experiment

0 comentarii:

#TakeMeThroughBucharest Acuarela Airbnb Alandala Cafe alergare alter-native 22 Animest Antipa antreprenoriat antreprenoriat rural ARCEN Asia Fest Asociatia Atelierul de creatie Asociatia Carusel Asociatia Claca Asociatia Exista Viata dupa Doliu Asociatia Fluens Asociatia ORICUM Asociatia Paspartu Asociatia Plantam Fapte Bune Asociatia React Asociatia Team Work Astra Film Festival ateliere Atelierul de Panza autism Autism Romania benzi desenate Biblioteca Metropolitana Biblioteca Nationala biciclete BitaColor Bookfest Bucharest Art Week Bucharest Night Run Byron Carol53 Carturesti Ce citim Ce descoperim Ce poti face in weekend Ce poti sa faci de 1 Decembrie Ce poti sa faci de 1 iunie Ce poti sa faci de 1 mai Ce poti sa faci de Craciun Ce poti sa faci de Dragobete Ce poti sa faci de Florii si de Paste Ce poti sa faci de Halloween Ce poti sa faci de Martisor Ce poti sa faci de Mos Nicolae Ce poti sa faci de Revelion Ce sa faci cand nu stii ce sa faci Ceainaria 5 Ceainaria La un Ceai Centrul Ceh Centrul National al Dansului Bucuresti ceramica CeRe Cinema Art Yourself Gallery Cinema Elvire Popesco cinema in aer liber Cinema Muzeul Taranului CinePOLSKA Citim in iarba Clubul Taranului Cluj Cluj Jazz Festival Concerte Ateneul Roman Concerte si petreceri concurs conferinte Control Control N Copenhaga Creart Creative Business Cup Creative Est Creative Learning creative writing Creative Writing Sundays Crucea Rosie CSR cultura alternativa cursuri cursuri gratuite dans contemporan Deschis Gastrobar Design dezbateri dezvoltare personala Dianei 4 Dilema Veche DIY Docuart Fest Documentary Mondays Electric Castle Energiea EUROPAfest expozitii Expressive mind f64 Femei pe Matasari Ferentari Festivalul de Film Rusesc Festivalul Filmului European Festivalul Filmului Evreiesc Festivalul Filmului Francez Festivalul International de Film Experimental festivaluri festivaluri culinare Film Filmul de Piatra Fish Eye Fest Foto Union Fotografie freeshop FriendlyTech Fundatia Calea Victoriei Fundatia Comunitara Bucuresti fundraising altfel Galateca Garajul Ciclop Gradina Botanica Gradina cu Filme Gradina de Citit Gradina Floreasca Gradina Verona Halele Carol HomeFest HOMEproject IKEA Ikebana Imbold Incubator107 InnerSound Inspirational Film Festival instameet Institutul Cervantes Institutul Cultural Roman Institutul Francez Institutul Polonez Joburi Joia de Film Journey Pub Kinedok Libraria Bastilia Lokal Lucruri neinsemnate Make a Point ManiFEST MaraFest Matasari Merci Charity Boutique MNAC MNAR MTR muzee Muzeul National al Satului Noaptea Alba a Bucurestiului Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs Noaptea Alba a Filmului Romanesc Noaptea Alba a Galeriilor Noaptea Caselor Noaptea Cercetatorilor Noaptea Devoratorilor de Publicitate Noaptea Institutelor Culturale Noaptea Muzeelor Nomad International Film Festival Nomad Shorts Noul Cinematograf al Regizorului Roman One World Romania ONG Opera Nationala Romana opera si opereta Pegas PhotoVoice Povesti Prin tara Program Cinemateca Romana Program teatre Bucuresti reciclare creativa Roaba de Cultura Robin and The Backstabbers Romania Frumoasa Romanian Design Week Roots Revival RuralFest Sanziene Scoala Altfel Se picteaza Seneca Anticafe Serendipity Tea SF & Fantasy Sighisoara Film Festival Simbio Smart Change Social Gym Stiri de bine Strada Armeneasca Street Delivery Superscrieri targuri teatru The Ark The Big Lunch The CSR Agency The Institute The Power of Storytelling traininguri Transylvania Calling trasee culturale Trip Talks Uber UNATC Unde mergem Unde mergem gratis Undercloud UNTOLD Festival V for Verde Vama Veche Verde Altfel Voluntariat Wishful friday workshopuri Zilele Filmului Brazilian Zilele Filmului German Zilele Filmului Irlandez Zilele Filmului LUX Zilele Filmului Polonez Zilele Filmului Spaniol zmee

Rooftop Cinema: Autumn Resolutions

Joi, 8 septembrie , la Deschis Gastrobar are loc o noua seara de Rooftop Cinema. Tema acestei saptamani: Autumn Resolutions . Vor rula...

Blog Archive

Bloguri, Bloggeri si Cititori