Cu aceasta ocazie, vei putea participa la mai multe manifestari cultural-artistice, desfasurate in spiritul traditiilot indiene:
VARA INDIANA LA MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”, 5 – 7 iunie 2015
Pentru a marca celebrarea a cinci ani de colaborare cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” pentru promovarea culturii indiene in Romania, in deschiderea editiei de anul acesta va avea loc o ceremonie traditionala indiana de plantare a unui copac, simbol al prieteniei dintre Romania si India. La ceremonie vor participa Excelenta Sa Doamna Manimekalai Murugesan, Ambasadoarea Indiei in Romania, membri ai Ambasadei Indiei la Bucuresti, Directorul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Doamna Conferentiar Universitar Doctor Paula Popoiu, alti parteneri de seama ai festivalului si iubitori ai culturii Indiei. Ceremonia se inscrie in traditia initiata la Shantiniketan (India) de poetul indian Rabindranath Tagore si va fi condusa de Kaberi Chatterjee, Doctor in filosofie.PARVATHY BAUL aduce la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” muzica mistica a menestrelilor bengalezi, parte a traditiei populare a Baulilor din Bengalul de Vest si Bangladesh. Recunoscuta pentru interpretarea solo a cantecelor si dansurilor Baul, Parvathy Baul isi acompaniaza cu maiestrie vocea cu ajutorul instrumentelor traditionale folclorice Duggie, Ektara si Nupur.
Dansul clasic indian Kathak va fi adus in scena de catre NAMRTA RAI, artista emerita si profesor in cadrul Institutului Cultural Indian din New Delhi.
Castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in 1913, Rabindranath Tagore este renumit pe plan international ca poet si filozof; stilul de dans semi-clasic creat de el este, insa, mai putin cunoscut. In cadrul festivalului, publicul din Romania va avea ocazia sa asiste in premiera la o prezentare a acestui stil de dans, sustinuta de KABERI CHATTERJEE.
Programul va include si spectacole prezentate de artisti romani.
Pentru a avea un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei, pe toata durata festivalului vor avea loc expozitii de pictura si fotografie, lansari de carte si ateliere de creatie pentru adulti si copii (mandale, mehndi, gastronomie indiana), lectii introductive in limbile hindi si sanscrita, cursuri de yoga traditionala si prezentari despre India moderna.
Muzeul National al Satului gazduieste pe perioada festivalului un targ cu produse artizanale indiene (haine, accesorii si bijuterii orientale, obiecte decorative si mirodenii) si delicioase specialitati culinare din diferite regiuni ale Indiei.
ARTA BENGALULUI LA MUZEUL NATIONAL AL TARANULUI ROMAN, 8 si 9 iunie 2015
„Femeia indiana in viziunea lui Rabindranath Tagore”8 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00
La Muzeul Taranului Roman va avea loc proiectia cinematografica a piesei de teatru-dans „Chitrangada”, in prezenta regizorului indian Obhi Chatterjee si a interpretei principale, Kaberi Chatterjee. Inspirat de personalitatea eroinei Chitrangada, mentionate in marea epopee indiana Mahabharata, Rabindranath Tagore a impodobit-o cu emotiile nenumarate ale femeii indiene si a conferit o noua dimensiune povestii, transpunand-o intr-o piesa de teatru-dans in anul 1936.
„In cautarea Omului din inima”: muzica mistica a Bengalului
9 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00
Parvathy Baul va prezenta la Muzeul National al Taranului Roman un spectacol apartinand traditiei mistice a Baulilor, intitulat „In cautarea Omului din inima”. Muzica Baulilor (traditie populara si mistica din Bengalul de Vest si Bangladesh) a fost inclusa de catre UNESCO in lista Capodoperelor Patrimoniului Oral si Imaterial al Umanitatii in 2005.
Abonament festival: 30 lei.
Adulti: 10 lei. Elevi si studenti: 2,5 lei.
Pensionari si posesori de carduri Euro 26: 5 lei
Citeste si:
The Mission in the Park
Filme cu intrare libera toata vara pe terasa Promenada
Femei pe Matasari, la cea de-a cincea editie
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu