Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)Sambata si duminica, orele 9:00-17:00.
Prelegerile se vor tine in limba engleza, cu traducere in limba romana, si vor fi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri.
Descrierea evenimentului
Cum ne poate ajuta meditatia in viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei? Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul inteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva in propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta intelepciunea si claritatea mintii.Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, in sanscrita: „Bhāvanā”, ceea ce inseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate in doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthāpita Bhāvanā si meditatia analitica: Vichārita Bhāvanā. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.
Atunci cand practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobandi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. In prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vant. Mintea are nevoie sa fie linistita inainte de a fi pusa sa urmareasca ganduri si rationamente analitice importante. Cat timp mintea se misca haotic, fara incetare, va fi practic imposibil sa urmam ganduri precise si profunde.
“Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramane, intotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta intr-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea.” ( Gonsar Tulku Rinpoche).
Cursul este dedicat publicului larg si vine in intampinarea omului modern, ce aspira sa isi dezvolte mintea intr-un spirit de compasiune si intelepciune, in armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.
Costuri si inscriere
Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.Pe durata invataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.
Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar isi doresc sa participe, sunt incurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului.
Participarea se face pe baza inscrierii prealabile, locurile fiind limitate.
Detalii si inscrieri la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de inscriere aici.
Citeste si:
Ce poti sa faci in weekendul 8 - 10 mai
Tururi pietonale gratuite in parcurile din Bucuresti
Donatii online si prin SMS pentru victimele dezastrului din Nepal
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu