joi, 11 august 2016

Primul ghid de drumetie adresat persoanelor cu dizabilitati si familiilor cu copii in carucior

Asociatia de Educatie și Cultura Outdoor (A.E.C.O.) Romania anunta lansarea ghidului montan „Drumetie Montana in Familie – trasee accesibile si persoanelor cu dizabilitati”. Scris de Marian Anghel, presedintele Societatii Ghizilor si Liderilor Montani, ghidul a fost realizat in cadrul proiectului „Natura fara Bariere” cu sustinerea Fundatiei Orange. Prin programul „Sustine un ONG!”, Fundatia Orange ofera anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajati ai Orange Romania.

Ghidul se adreseaza familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilitati si este unic in publicatiile de profil din Romania, atat prin tema abordata, cat și prin modalitatea de prezentare a informatiilor. Acest ghid raspunde nevoii de informatii centralizate privind potentialul natural din zona Brașov si include descrierea  in limba romana si engleza a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului (masivele Postavaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordica), Bucegi (partea nordica), Ciucaș (partial partea nordica) și Baiului (zona prahoveana).


Atat traseele pentru copii, cat și cele pentru persoane cu dizabilitati sunt clasificate in functie de gradul de dificultate, fiind insotite de fotografii și descrieri explicative, alaturi de numeroase informatii privind mersul pe munte in general. Informatiile publicate au fost obtinute exclusiv din teren, prin cercetarea, masurarea, fotografierea și analizarea traseelor din perspectiva accesibilitatii acestora de catre copii sau persoane cu dizabilitati. Intreaga munca de cercetare in teren a fost realizata de membrii și voluntarii A.E.C.O., in colaborare cu Rucksack Mountain Guides.

Ghidul este un instrument util si pentru educatori, profesori, asociatii, ONG-uri implicate in sfera educationala sau oricare alte persoane ce doresc sa petreaca timp activ in natura sau sa faca drumetii in muntii din zona Brașovului. Cu ajutorul informatiilor din acest ghid, adultii pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, in functie de varsta, echipament și experienta, iși pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.

„In Romania, accesul la natura trebuie garantat și asigurat tuturor oamenilor, indiferent de varsta și inclusiv celor a caror viata este strans legata de un carucior rulant. Pentru persoanele cu dizabilitati, o banala piatra, un șant prost gandit sau niște trepte pot face diferenta. Zona urbana din Romania este foarte departe de a fi accesibila persoanelor cu dizabilitati, iar muntele… este aproape imposibil. Spun „aproape” pentru ca, spre surprinderea multora, chiar și a noastra, a celor implicati in realizarea acestui ghid, am descoperit trasee in natura care sunt sau ar putea fi accesibile carucioarelor rulante, cu un minim de efort fizic”, a declarat Marian Anghel.

„Este prima initiativa de accesibilizare a traseelor montane la noi in tara, insa speram ca proiectul celor de la A.E.C.O. sa fie un model si pentru alte organizatii nationale care promoveaza mersul pe munte. „Natura fara bariere” a ridicat inca o bariera si ne dorim ca acest ghid sa ajunga la cat mai multe persoane in scaun rulant ori parinti cu copii in carucior si sa ne vedem mai des pe munte. Sunt mandra ca angajatii Orange Romania se implica in numar din ce in ce mai mare, iar concursul „Sustine un ONG !” ii stimuleaza sa atraga fonduri pentru o cauza in care cred”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundatia Orange.

Ghidul este disponibil gratuit asociatiilor persoanelor cu dizabilitati, in limita stocului disponibil, prin contactarea directa a Asociatiei pentru Educatie si Cultura Outdoor. Pentru toti cei interesati, ghidul poate fi achizitionat online prin intermediul Rucksack Shop. Toate veniturile obtinute din vanzarea acestei carti vor fi refolosite in scopul continuarii proiectelor de educatie outdoor realizate de catre A.E.C.O. Romania.

Citeste si:

Prima casa pentru catei - un proiect f64
Social Gym: primul club de fitness si aerobic non-profit din Romania
Primul magazin gratuit de imbracainte pentru persoanele fara adapost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu