joi, 7 aprilie 2016

Ocolul lumii in 80 de minute - expozitie la Muzeul Taranului

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18, la sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Ocolul lumii in 80 de minute. Dupa Jules Verne.

Expozitia de fata ne invita sa ne inchipuim cum si-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, in 1872. Este o fantezie menita sa starneasca imaginatia, nu o reconstituire fidela a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu stiintific, ci un fel de ilustrare a unei carti in care desenele sunt inlocuite cu vesminte si obiecte autentice, care ar fi putut fi vazute la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre Jules Verne si eroii sai.


Acum aproape 150 ani, ocolul lumii aparea ca o aventura extraordinara. Pe atunci se calatorea greu si incet, se circula pe pamant cu trasura, cu bicicleta (cu o roata mai mare si una mai mica) si doar de putini ani cu trenul (actionat cu aburi din foc cu lemne), pe apa cu corabia cu panze (apoi si cu motor cu aburi ca si trenul), in aer cei mai indrazneti, ca fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau in marea noutate, balonul.

In 1872, cand a scris Jules Verne cartea, mai existau pe pamant zone necunoscute. In Europa se stia destul de putin despre Arabia, India, China sau Japonia. De aceea lumea se bucura ca de curand calea ferata isi intinsese sinele de-a latul unor tinuturi altadata greu de strabatut, traversand America de Nord sau India, iar canalul de Suez permisese trecerea cu vaporul din Mediterana in Marea Rosie si, mai departe, in marile si oceanele lumii. Publicitatea legata de aceste noi posibilitati de calatorie pare sa-l fi inspirat pe Jules Verne pentru romanul sau.

Din celelalte continente au ajuns mereu in Europa obiecte exotice, pline de mister. Si in colectia noastra se adunasera, din calatoriile noastre, ale rudelor si prietenilor, tot felul de costume si amintiri, pastrate in cufere si geamantane, care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor, ca vazute prin ochii lui Jules Verne, le invaluie in atmosfera poetica a sfarsitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutand accentul comunicarii de la documentar la trairea artistica a imaginilor.

Privitorul e invitat sa intre in roman, sa traiasca alaturi de personajele lui mai ales prin senzatiile, emotiile si sentimentele pe care le resimte. Compozitiile, care reconstituie etapele calatoriei, urmaresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra si Paris, din Egipt, India, China, Japonia si SUA.
Speram ca vizitatorii sa plece din expozitia noastra ceva mai agale, atenti la imaginile pe care le intalnesc la tot pasul, la aspectul trecatorilor si al caselor. Sa nu fuga incontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pamantul, ci sa se opreasca in loc si sa se bucure de ceea ce vad.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, in perioada 7 aprilie – 5 mai 2016, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.

Citeste si:

Expozitie a Muzeului Evreiesc din Viena la Bucuresti
Istorii monumentale - expozitie de arta video la ARCUB
Filmele lunii aprilie la Make a Point

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu