Asociatia ARCHÉ lanseaza noua serie de tururi culturale Castle Break! Pentru al patrulea an consecutiv, Asociatia ARCHÉ aduce castelele si conacele mai putin cunoscute din Romania mai aproape de publicul larg, printr-un proiect inovator de turism cultural, adresat tuturor celor interesati sa-si cunoasca istoria si cultura.
Proiectul Castle Break 2016 ia forma unei serii de 12 tururi cu specific cultural la bijuterii ale patrimoniului construit din toate regiunile istorice ale Romaniei. Itinerariile propuse includ peste 20 de resedinte ale elitelor de altadata – castele, palate, cule, curii sau conace – dar si vizite la producatori si mestesugari locali, degustari de produse traditionale, precum si intalniri cu artisti, arhitecti si alti actori implicati in revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.
Printre cele mai reprezentative obiective vizate de proiect se numara Castelul Bánffy din Bontida, Castelul Bethlen din Cris, Castelul Sturdza din Miclauseni, conacul Apafi din Malancrav, Centrul Cultural Sancrai, Castelul Daniel din Talisoara, Castelul Teleki din Gornesti, bisericile fortificate din Viscri, Saschiz si Malancrav, precum si culele din Maldaresti si Curtisoara. Cei interesati sunt invitati sa afle mai multe pe site-ul oficial, www.castlebreak.ro.
Tururile culturale au o durata de 1-3 zile si se desfasoara la final de saptamana, incluzand insotitor de grup, vizite ghidate la obiectivele incluse in itinerariu, transport si cazare cu mic dejun. Ca un plus de valoare, participantii vor avea ocazia sa interactioneze chiar cu proprietarii sau administratorii castelelor si conacelor vizitate, afland povestea monumentelor direct de la ce care au trait-o.
Tururile au loc in perioada 23 aprilie – 5 noiembrie, inscrierile realizandu-se direct pe site-ul proiectului. Costul participarii la acest program variaza intre 125 lei pentru un tur de o zi si 490 lei pentru un tur cu o durata de trei zile, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind pastrarea unui tarif accesibil tuturor categoriilor de public. Activitatea echipei se bazeaza pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca atractiile incluse in proiect sa fie vizitate de cat mai multi turisti.
„Proiectul Castle Break acorda participantilor sansa de a deveni o parte integranta a procesului de salvare si revitalizare a patrimoniului. In fiecare tur cultural propus, vizitatori de toate varstele descopera povestea din spatele zidurilor – rareori cunoscuta publicului larg – devenind ei insisi naratori, capabili sa traga un semnal de alarma privind necesitatea valorificarii unor monumente incluse partial sau deloc in circuitul economic”, a declarat Carmen Popa, coordonator al proiectului Castle Break.
Asociatia ARCHÉ are ca scop cercetarea, protectia, conservarea, punerea in valoare si promovarea patrimoniului cultural. Organizatia isi propune sa atraga atentia, alaturi de alte organizatii de profil, asupra faptului ca patrimoniul este o resursa sensibila si sofisticata, in continua nevoie de cunoastere si gestionare responsabila.
http://facebook.com/arche.castlebreak
Citeste si:
Race to Nature, primul cros al anului din seria Runfest
Expozitie a Muzeului Evreiesc din Viena la Bucuresti
Ocolul lumii in 80 de minute - expozitie la Muzeul Taranului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu