Sarbatoarea crestina a sfintilor 40 de mucenici din Sevastia, cunoscuta in popor si ca Sambra Plugului, este prilejul de a invita bucurestenii sa guste din bucate delicioase si sa se bucure de traditiile noastre romanesti.
Cu mare drag vin, tocmai din comuna Stauceni, judetul Botosani, gospodine care vor impleti, in targ, mucenici moldovenesti insiropati cu miere și pudrați din belșug cu miez de nuca. Special pentru aceste zile, femeile au pregatit mucenici uriasi avand forma cifrei 8 si mucenici in forme speciale: de porumbei, de soare, de inima, de harta a Romaniei si chiar chipul unui taran roman in marime naturala. Cum sambata aceasta sunt Mosii de iarna, cand se da de pomana pentru sufletele celor adormiti, la targ vor fi copti si colaci impletiti in patru sau placinte poale’n brau cu branza si stafide.
Pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege de aici, persoanelor dragi, cadouri cu totul deosebite: ii cu alesaturi, vestimentatie din lana impaslita sau din matase pictata, haine si accesorii din piele naturala, vase de ceramica de la Horezu, Corund sau Marginea, mic mobilier crestat, obiecte decorative din sticla si ceramica pictata, podoabe traditionale, icoane pe lemn sau pe sticla, sculpturi in marmura, bijuterii din portelan si argint, sapunuri si creme facute doar cu ingrediente naturale.
Gastronomia tradiționala e prezenta la eveniment prin preparate diverse, pentru toate gusturile: afumaturi din carne de porc rasa Mangalița, branzeturi proaspete si afumate din lapte de capra sau de oaie, turta dulce din Covasna, cozonaci bucovineni, placintele boieresti cu fructe si cu branza, prajituri de casa dupa retetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin de Panciu si palinca, paine framantata cu maia naturala, produse pe baza de catina, miez de nuca si fructe pastrate cu grija peste iarna in camari.
Cei care apreciaza obiectele vechi si cu valoare istorica gasesc la anticarii participanti la targ unelte din lemn, mobilier taranesc sau straie populare din diferite zone folclorice.
Duminica aceasta se lasa sec de carne, inaintea Postului Mare al Pastelui, asa ca este ocazia potrivita de a ne desfata cu mancaruri care mai de care mai gustoase: bors de peste, carne de porc la ceaun cu mujdei si gogonele, sarmalute cu mamaliguta, saramura de crap, pastrav si carnaciori proaspeti la gratar. Nu pot lipsi din meniu mucenicii muntenesti la ceaun, cu multa scorțișoara și nuca pisata.
Program: 4 – 6 martie 2016, intre orele 10 – 18
Intrarea este libera.
Citeste si:
Art Fashion Fair - targ de fashion si lifestyle
De drag de doamne si domnite la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti
Filme la Cinema Muzeul Taranului in saptamana 1 - 6 martie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu