luni, 14 martie 2016

HomeFest - festivalul care se desfasoara in casele bucurestenilor

HomeFest, primul festival artistic care se desfasoara in spații locuite din oras, se va desfasura in perioada 15 si 25 martie 2016, cu teatru, film, performance si discuții despre cultura locuirii.

Programul ediției a treia va reuni artisti locali si straini care-si vor experimenta creațiile in sufragerii si dormitoare. Aceste noi spații de performance, marca HomeFest, vor gazdui de la piese de Shakespeare si Cehov la creații de dans contemporan. HomeFest redeseneaza harta orasului si marcheaza puncte de interes cultural in blocuri si case din cartierele bucurestene. Din Rahova pâna in Grozavesti sau Vitan, festivalul traverseaza orasul in lung si in lat si viziteaza apartamente deschise pentru cultura si pentru vecini.


Program HomeFest 2016

ZIUA 1 // Marti, 15 martie
FAMILY Dreaming & Lucid VITA                                      
Performance
de/cu Maria Hera & Thanh Hoa Luong
Lucid Dreaming
Vise si realitate, subconstient si reprimare, posibilitatea de a le transcende – abordate intr-un stil ludic. Titlul face referire la albumul Lucid Dreams al label-ului britanic ambiental em:t, care va fi folosit in performance.
Maria Hera este artist media si traieste in Viena. Lucrarile sale artistice se concentraza pe spatii interioare si exterioare, pe sine si celalalt, individ si comunitate, precum si pe relatiile si legaturile dintre ele. Mai multe informatii despre Maria Hera sunt disponibile si aici.
FAMILY VITA
in aceasta lectura performativa, Thanh Hoa Luong propune o interactiune cu povesti familiale din trecut si cu feedback-ul lor in prezent si viitor. Un spectacol fara corpurile trecutului, dar cu istoria lor inscrisa in sinele corporal al performerului, vazut ca actiune si flow. Limbajul corporal ghidat de memorie este insotit de voci care vin ca feedback-uri din viitor. Mai multe informatii despre Tahnah Hoa Luong si arta ei puteti afla aici.
Locatie: Str. Dogarilor 26-30 // Gazda: Livia
Ora 19:00
Spectactole sustinute cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

ZIUA 2 // Miercuri, 16 martie
O seara cu Vintila Mihailescu
Talk
Locatie: Str. Mantuleasa 4 // Gazda: Andrei
Ora 19:00

ZIUA 3 // Joi, 17 martie
Caii mananca anason
Performance
De/cu: Giles Eldridge, Iulia Sima, Georgiana Dobre
Partea nevazuta care decide totul… stim ca corpurile noastre contin un mecanism care ne tine in miscare; dorinte, ganduri, idei, organe. De ce sa incercam? De ce un om? De ce un cal? … im ofera experienta simplei existente. Asculta! Cand respira acest cal, un nou strop de apa se naste – exista in el ceva care este fluid in miscare si in gand – multivalent fata de lumea in care locuieste.
Locatie: Str. Baltagului 1 // Gazda: Daniela
Ora 19:00

ZIUA 4 // Vineri, 18 martie
Prea mult eu
Performance
De/cu: Bogdan Olaru, Kiki Mihuta, Diana David
Undeva exista un spatiu in care rasturnarea este posibila, in care corpul este diferit. / “Lacul lebadelor pe 100 de kilograme pe picior.” / Cand te simti singur in mijlocul multor voci vesele si clare. / Nu mai poti exista decat independent de tine. Un performance despre perceptie, intrebarile corpului, conditia rusinii si alte cautari.
Locatie: Zona Armeneasca, Str. stefan Luchian 3 // Gazda: Kiki
Ora 19:00
You might as well have sung the Swedish national anthem
Performance pentru un singur participant de sex masculin
Prezentat de Like CNDB 2016 in cadrul HomeFest.
Concept & performance: Farid Fairuz
Artistul Farid Fairuz considera ca timpul este prima resursa esentiala care ne este furata. Acesta vede performance-ul actual ca pe un gest politic de smulgere a unei ore din logica competitiei, eficientei si productivitatii si ca pe un act de restituire a acesteia unui singur participant de sex masculin. Aflat in fata acestuia, ii dezvaluie manipularile implicite ale actului artistic, ca prim pas spre intelegerea felului in care puterea poate sa opereze la niveluri mai subtile, si ca pe o noua posibilitate de negocierie intre doua parti.
“You might as well have sung the Swedish national anthem” coboara totul la scara umana si redeschide un spatiu confortabil si intim de dialog si reflectie, regasind firescul exact in mijlocul unui performance pe care il insurubeza tandru in realitatea din care face parte.
O co-productie: Solitude Project, Centrul Cultural German Timisoara/Festivalul de Arte Performative Timisoara, Caminul Cultural. Proiect realizat cu sprijinul Fundatiei ERSTE.
Locatie: Body & Friends Studio // Gazda: Farid Fairuz
Vineri 18 martie: 14:00 | 16:30 | 18:30 | 20:30
Sambata 19 martie: 14:00 | 16:30 | 18:30 | 20:30
Duminica 20 martie: 14:00 | 16:30 | 18:30 | 20:30

Ziua 5 // Sambata, 19 martie
Povestiri din curtea scolii
Teatru
Cu: Alin Coman, Claudiu Dumitrescu, Nicoleta Dumitra Ghita, Toto Horvat, Andreea Veronica Ionita, Alexandra Cristina Militaru, Livia Paun, Marian Samu
Scenariu: Ionut Oprea, Regie: Ionut Oprea/ Sever Andrei Barsan
„Povestiri din curtea scolii” este un spectacol creat impreuna cu tineri care locuiesc in cartierul Ferentari, despre povestile lor, din cartier si din viata. Piesa de teatru este compusa din mai multe scene si monoloage inspirate din vietile performerilor, asa cum sunt ele sau cum si-ar dori ei sa fie, cu vise, viziuni, sperante, intrebari, dar si mult umor, uneori involuntar.
Locatie: Gradina Sticlarilor, Vasile Lascar 36
Ora 13:00
BlueGorillA
Performance
De/cu: Alice Pons si Olivia Rechowsky
BlueGorilla este un duet de dans nascut in 2013 pe strazile Amsterdam-ului. il vei gasi peste tot in lume, la orice ora din zi si din noapte. Vor dansa sub ploaie, in metrou, in fata teatrului, sub un pod sau chiar in apartamentul tau. Pentru o noapte, o saptamana, o luna, incet-incet vor intra in viata ta, devenind noii tai vecini, colegii tai enervanti sau prietenii tai cei mai buni. Te vor dansa pana la final.
Locatie: Zona Mall Vitan, Str. Agatha Birsescu 16 // Gazda: Raluca
Ora 19:00
You might as well have sung the Swedish national anthem
Performance pentru un singur participant de sex masculin
Prezentat de Like CNDB 2016 in cadrul HomeFest.
Concept & performance: Farid Fairuz
Mai multe detalii, la descrierea evenimentului din 18 martie.
Orele 14:00 | 16:30 | 18:30 | 20:30



ZIUA 6 // Duminica, 20 martie
Sunday docs
Film
Bucharest Housing Stories
Bucharest Housing Stories este un serial de tip web documentar produs de Asociaţia VIRA şi care abordeaza diversitatea experientei de locuire din Bucuresti si imprejurimi. Este constituit din sapte episoade axate pe diferite tipuri de spatii – blocuri construite in perioada socialista, noi ansambluri rezidentiale, zone de tip „ghetou”, camine studentesti, spaţii publice (locuirea „in aer liber”), fostele case nationalizate si cele din zona periurbana. Accentul este pus pe diversitatea experientelor de vecinatate sau de rutina si pe relatiile cu spatiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse. intregul serial urmareşte 21 de personaje.
Common Ground
de Anne Schiltz si Charlotte Gregoire
Filmul urmareste viata unui bloc de locuinte din Bucuresti, martor autentic al consecintelor sociale si economice ale societatii romanesti in tranzitie, si evoca povestile care au animat vietile locuitorilor blocului, majoritatea proprietari. in aceasta invitatie de a “intra”, publicul descopera personajele si povestile lor, stilurile lor de viata, decorurile lor, dar si vietile lor de zi cu zi, ca proprietari: facturi de platit, tevi de reparat, un administrator mafioso, vecini zgomotosi, retele de solidaritate in dezvoltare.
13:00 – Bucharest Housing Stories – Episoadele 1 si 2 & discutii
14:30 – Bucharest Housing Stories – Episoadele 3 si 4 & discutii
16:00 – Bucharest Housing Stories – Episoadele 5 si 6 & discutii
17:30 – Bucharest Housing Stories – Episodul 7 & discutii
19:00 – Common ground
Locatie: Colivia, Pache Protopopescu 9 // Gazda: Daniel

You might as well have sung the Swedish national anthem
Performance pentru un singur participant de sex masculin
Prezentat de Like CNDB 2016  in cadrul HomeFest.
Concept & performance: Farid Fairuz
Mai multe detalii, la descrierea evenimentului din 18 martie.
Orele 14:00 | 16:30 | 18:30 | 20:30

ZIUA 7 // Luni, 21 martie
Casting
Teatru
cu: Radu Catana, Andreea C Hristu, Mihai Hurduc, Miriam Rizea, Antonio Tadeus Minca, Beatrice Loredana Rubica, Laur Dragan, Denisa Dogaru
regia: Alexandru Nagy
texte: Shakespeare si colaj autori contemporani
Spectacolul este o suma de momente dramatice cu care actorii se prezinta la un casting. “Casting” e gandit de regizorul Alexandru Nagy, dar si de actori, fiind ceea ce se numeste un “collective performance”. in afara textelor de William Shakespeare (fragmente din Regele Lear, Richard al III-lea, Macbeth, Othello), mai sunt prezente, printre altele, texte de Neil N. LaBute, Eric Bogosian sau Matei Visniec.
Locatie: 8PT, Str. Coltei nr. 23
Orele 19.30 si 20.30

ZIUA 8 // Marti, 22 martie
The Unfinished Journey
Expozitie
De/cu: Daniel Balanescu
Unfinished journey este despre calatorii (uneori imaginare), oameni, locuri, emotii. O invitatie la dialog si la neuitare. Toti sintem amintiri, toti devenim istorii…
Locatie: Splaiul Unirii 12 // Gazda: Iulia
Ora 19:00

Traiesc in vremurile tuturor
Performance one-to-one
De/cu: Lala Misosniky
Un performance despre spatiu, straturile din istoria unui loc concentrate in timp, personificarea unei case prin corpul uman, perspectivele diferite prin care societatea pecepe un spatiu privat. Mai multe detalii, aici.
Locatie: Zona Cismigiu, sipotul Fantanilor nr. 4 // Gazda: Lorin
Orele 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00

ZIUA 9 // Miercuri, 23 martie
Trei pe o banca
Spectacol-lectura
de Jean-Lorin Sterian
cu: Smaranda Gabudeanu, Mihai Nita, Jean-Lorin Sterian
Cine mai sparge o banca in ziua de azi? Un jurnalist deprimat, prietena lui si prietenul prietenei lui. Jaful reuseste, dar cui ii pasa?
Locatie: Str. Aviator Popisteanu 5 // Gazde: Ana si Ionut Rosca
Ora 19:00

Platon sau Who do you think you’re fooling?
Performance
De/cu: Maria Balabas, Nicoleta Lefter, Cristian Iftode, Mihai Balabas, Mihai Barabancea, Daria Ghiu, Alexandru Ciubotariu
Cand Maria s-a dus la mare cu o sticla de whisky si Republica lui Platon alaturi, nu se astepta ca, peste cateva luni sa o intalneasca pe Nicoleta, care sa se entuziasmeze atat de puternic incat sa scotoceasca dupa carte, sa o reciteasca si sa spuna: „Sa fie spectacol!”, pentru ca apoi sa apara Cristi care sa fi predat deja Platon si sa stie citate pe dinafara, iar Daria – care era deja acolo – sa spuna ca ea cam gandeste dialogurile in imagini de arta. Mihai B.1 a zis ca el nu citeste neaparat filosofie, dar manuieste bine mixerul cu crossfader, iar Mihai B.2 manevreaza aparatul de fotografiat si orasul. Ciubi e Pisica Patrata si, fie ca citeste cu voce tare, fie ca nu, deseneaza.
Cu sprijinul Parteneriat pentru artePR: Silvia Dumitrache
Locatie: Blvd. Basarabia 92 // Gazda: Marina
Ora 21:00

ZIUA 10 // Joi, 24 martie
Filme de cartier
Film
de Mugur Grosu
O selecţie de proiecţii de filme observaţioniste realizate de la ferestrele unor apartamente in care am locuit sau in cartiere prin care am bantuit, la intervale foarte diferite de timp:
1 Tomis Nord Blues, 2002, 40 min
2 Vecinii, 2012, 30 min
3 Te iubesc / I love you, 2012, 9 minute
Mai multe detalii, aici.
Locatie: Zona Grozavesti, Splaiul Independentei 202 H // Gazda: Ioana
Ora 18:00

Inenarabile, cvasicantabile
Concert
Serata muzicaliterara cu Mugur Grosu feat. Eugen Ciurtin
vociferari & claviaturi
Locatie: Zona Rosetti, Str. Bolintineanu nr. 5
Ora 20:30

ZIUA 11 // Vineri, 25 martie
Trei Surori
Teatru
Adaptare dupa Cehov
Cu: Catalina Antal, Teodora Antal, Ciprian Chiriches
Regie: Amalia Olaru
Video: Andreea Dobre
Spectacolul vorbeste despre dorinte si obsesii vesnic reamintite, despre dependenta de trecut si despre incapacitatea de a trece de la potentialitate la actualitate. Esentializata simplu, intr-un performance redus la trei personaje, piesa subliniaza incapacitatea umana de a lua decizii, de a se elibera sau de a lasa in urma trecutul. Este adusa in prim plan memoria emotionala, felul in care ne reamintim la nesfarsit de cum se simte fericirea, de oamenii care ne transforma si de noi insine, fara sa o traim in prezent. Momentul ala in care simtim ca e inceputul fericirii, acel moment e fericirea de fapt. Neindeplinirea unui vis sau neactualizarea unei obsesii ne readuce in aceleasi puncte: ”dar daca..”, ”pe vremea cand…” , ”stiu ce trebuie sa fac sa-mi traiesc viata…”. Si pentru ca orice spectacol incepe cu o intrebare si propune o perspectiva, atunci ”De ce sa ne mai aducem aminte?”
Locatie: Zona Cismigiu, Str. Brezoianu 47-49 // Gazda: Andreea
Ora 19:00

Citeste si:

Cinemateca pentru toti cu Cristian Tudor Popescu
Unde poti dona haine pentru oamenii nevoiasi
Europafest 2016 cauta voluntari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu