Surpriza acestei lansari este DVD-ul intitulat Sahia Vintage - o selectie de scurtmetraje realizate la Studioul de Film Alexandru Sahia - "fabrica de realitate" a Romaniei socialiste. La 25 de ani de la colapsul regimului comunist, acesta este primul DVD ce redescopera productia studioului - in acelasi timp, primul dintr-o serie de DVD-uri compilatie pregatite de One World Romania. Seria Sahia Vintage va oferi spre vizionare, alaturi de titluri clasice ale documentarului romanesc, un numar de productii mai putin cunoscute ale studioului, capabile sa deschida o perspectiva noua asupra practicii documentare in Romania comunista si sa faca fata mai multor tipuri de raportare la materialul inclus pe DVD: de la curiozitate sau nostalgie, la cercetare academica.
In cadrul lansarii de marti vor fi proiectate doua dintre filmele prezente in colectia Sahia Vintage I -Pe unde-am fost si-am colindat (Laurentiu Damian, 1982) si Va veni o zi (Copel Moscu, 1985). La eveniment vor fi prezenti Adina Bradeanu (co-programator al festivalului One World Romania), Alexandru Solomon (directorul festivalului One World Romania), regizorii Laurentiu Damian si Copel Moscu si antropologul Vintila Mihailescu.
Celelalte patru titluri - si ele publicate in premiera pe DVD in Romania - sunt Ai Weiwei: Never Sorry, Byeway, Here Be Dragons (castigator al premiului festivalului One World Romania 2014) siMy Perestroika.
Ai Weiwei: Never Sorry / Ai WeiWei: Fara regrete este portretul candid al cunoscutului artist chinez disident care, plasand notiunea de proces in centrul practicii sale, isi transforma orice actiune, de la depunerea unei plangeri la o sectie de politie, pana la o cina cu prietenii in fata unui restaurant, intr-un gest de sfidare politica la adresa guvernului chinez.
Byeway / Autostrada spune - in registru absurd si cu imagini spectaculoase povestea catorva kilometri ramasi neconstruiti pe autostrada D8, intre Praga si Berlin: pentru ca, in zona respectiva, autostrada traverseaza o arie protejata a Boemiei, constructia este ingreunata de conflictul mai multor grupuri de interese la intersectia activism / apatie / birocratie.
In documentarul Here Be Dragons / Aici sunt dragoni, regizorul Mark Cousins porneste de la obiceiul vechilor cartografi de a nota pe harti, in dreptul zonelor necunoscute, "aici sunt dragoni" si isi documenteaza vizita de cinci zile in Albania, reflectand asupra cicatricilor lasate pe corpul tarii - si al arhivei sale de film - de regimul Enver Hodja. Rezultatul este un eseu-documentar briliant semnat de un regizor capabil sa vibreze atat la plagile deschise ale arhivelor cat si la cicatricele memoriei colective.
In My Perestroika cinci fosti colegi de scoala din ultima generatie de copii sovietici isi spun povestile fericite ale copilariei ocrotite de partidul comunist, trec prin transformari politice ce le-au marcat anii tineretii si urmaresc traseul personal complicat si imprevizibil in 20 de ani de capitalism rus. Biografiile celor cinci aduna marturii despre o generatie istorica aflata intre doua epoci, fiecare dintre ele cu propriile neajunsuri, vise, frustrari.
Intrarea la evenimentul de lansare a DVD-urilor este libera.
Citeste si:
Filme de Fellini in fiecare luni la Noul Cinematograf al Regizorului Roman
Documentary Mondays - proiectie de film la Centrul Ceh
20 de idei de reciclare creativa a becurilor de care nu mai ai nevoie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu