Dispozitivul Fontus atasat bicicletei, este creat de austriacul Kristof Retezar, si permite acumularea apei intr-un recipient, pe baza fenomenului de condensare. Astfel, intr-o ora de mers pe bicicleta, poti "obtine" aproximativ jumatate de litru de apa potabila.
Sticla atasata bicicletei este dotata cu un racitor intern impartit in doua. Un mic panou solar asigura energia necesara racirii jumatatii superioare a condensatorului, proces care incalzeste cealalta jumatate. Cand aerul trece prin jumatatea inferioara calda, partea superioara se raceste si mai mult. Aerul care circula astfel intre cele doua compartimente este racit, astfel incat se produce condens, picaturile de apa fiind colectate in sticla.
Momentan, dispozitivul este doar un prototip, dar inventatorul sau spera sa ajunga sa fie produs la scara larga, in conditiile in care, potrivit estimarilor Natiunilor Unite, in 2030, 47% din populatia omenirii va trai in regiuni afectate major de criza apei.
"Atmosfera Pamantului contine circa 13.000 de kilometri cubi de apa nefolosita. Scopul meu a fost sa creez un device mic, compact si autosuficient, care sa absoarba aerul umed, sa separe moleculele de apa de cele de aer si sa colecteze apa in stare lichida, intr-o sticla.", spune Retezar.
Sursa foto: totb.ro
Citeste si:
Ce poti face in weekendul 21 - 23 noiembrie
Prima pista solara de biciclete va fi inaugurata in Olanda
La Londra ar putea fi construita o autostrada plutitoare pentru biciclisti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu