joi, 30 octombrie 2014

Suntem ceea ce mancam. Suntem ceea ce aruncam

Joi, 30 octombrie, ora 18:30, la Libraria Bastilia va avea loc dezbaterea Suntem ceea ce mancam. Suntem ceea ce aruncam, pe tema risipei de hrana, organizata de Think Outside the Box.

In fiecare an, mai bine de o treime din cantitatea totala de hrana din lume este aruncata: 1,3 miliarde de tone de mancare ajung astfel la tomberon. In fiecare an, locuitorii ţarilor dezvoltate trimit la cos peste 222 de milioane de tone de alimente, echivalentul producţiei de hrana din toata Africa sub-Sahariana. In fiecare an, costurile economice ale risipei de hrana se ridica la 750 de miliarde de dolari. In fiecare an, romanii arunca la gunoi peste 2,5 milioane de tone de mancare. Potrivit Naţiunilor Unite, 21.000 de oameni mor zilnic in lume din cauza foametei. Potrivit Eurostat, Romania este cea mai saraca ţara din UE: peste 30% din populaţie sufera de lipsuri materiale severe.


La dezbatere vor participa Viorica Boboc, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Direcţia Generala de Industrie Alimentara, unde se deruleaza deja un focus-grup pe tema risipei de hrana, si pe Cristian Patica, reprezentant al Protan, care colecteaza si neutralizeaza deseuri in toata tara.

Alaturi de ei, vor fi Simon Suitner, iniţiatorul Somaro, primul magazin social din Romania care primește de la companii produse alimentare și nonalimentare care fie se apropie de data de expirare, fie au mici defecte și pe care le vinde la prețuri simbolice celor cu un venit foarte mic pe membru de familie, precum si Cosmina Paul, iniţiatoarea programului O masa calda, prin care zeci de familii nevoiase primesc mancare gatita cu alimente donate. Programul, derulat iniţial la Cluj, insa in scurt timp va fi replicat si la Bucuresti.

Vor avea loc si discutii virtuale cu doi cunoscuţi activisti straini care lupta cu risipa de alimente: Baptiste Dubanchet, francezul care a calatorit 3.000 de kilometri prin Europa, mancand numai din gunoaie si Rob Greenfield, americanul care a calatorit prin SUA si a documentat „21 de reţete delicioase din gunoaie”.

Citeste si:

Platforma prin care se va putea dona energie electrica
Concert de muzica clasica pentru beblusii nascuti prematur
Voluntariat la Gradina Botanica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu