miercuri, 30 iulie 2014

Gradini urbane pe acoperisurile blocurilor

Proiectul Gradini Urbane Comunitare a fost initiat de Asociatia Romana in Tranzitie in luna februarie a acestui an si isi propune amenajarea mai multor gradini pe terasele mai multor cladiri din capitala, gradini care sa se autosustina, sa creeze mai mult spatiu verde si sa reduca efectele poluarii.

Initiatorul proiectului, Laurentiu Cernat, a povestit ca ideea i-a venit dupa ce a citit o carte despre gradinaritul eficient, gandindu-se sa puna in practica acest lucru si la nivelul comunitatilor urbane: „Eu sunt din Braila si acolo aveam in fata blocului o gradina in adevaratul sens al cuvantului. Cultivam castraveti, rosii, capsune. si atunci mi-am dat seama ca se poate aplica si in Bucuresti“

Prima gradina urbana din Bucuresti


Astfel, prima gradina de acest gen a luat fiinta pe acoperisul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, fiind mai greu sa se obtina o aprobare pentru alte cladiri din Bucuresti. Toata munca a fost realizata pe baza de voluntariat, de la procurarea semintelor necesare, pana la plantarea si intretinerea ulterioara a gradinii, care nu se deosebeste cu nimic de o gradina adevarata de la tara, in care gasesti rosii, castraveti, plante aromate si pomi fructiferi.


Cui se adreseaza proiectul


Celor care vor sa faca Bucurestiul mai respirabil;
Celor care cred ca mancarea nu creste in supermarket;
Celor care vor sa participe, singuri sau cu familia, la crearea unui spatiu verde, atat frumos cat si practic (comestibil);
Celor care vor sa simta bucuria de a lucra cu propriile maini.

Realizari


Pana acum, cei de la Gradini Urbane Comunitare se pot mandri cu realizarea a trei proiecte: Gradina din Gradina Botanica, Gradina Tranzit si Gradina de pe Terasa DGASMB. In viitor, au planuri de dezvoltare a 6 proiecte-pilot in cadrul carora vor stabili crearea de gradini urbane care se autosustin, implicarea comunitatilor locale si educarea voluntarilor care vor perpetua aceste practici.

Voluntari


Pentru aceste lucruri, au nevoie atat de materiale de lucru - seminte, mai ales organice, unelte - lopeti, harlete, topoare, ciocane, tot ce se gaseste in sopronul bunicilor de la tara, dar si de voluntari! Daca esti pasionat de gradinarit sau pur si simplu iti pasa de cat de multe spatii verzi ai in orasul in care traiesti, te poti inscrie ca voluntar aici.

Mai multe despre Gradini Urbane Comunitare, pe pagina lor de Facebook.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu