"Ratacirile fetei nesabuite" este primul roman de dragoste al lui Llosa. La 70 de ani, Llosa scrie cu dezinvoltura unui pusti care expermienteaza o iubire-obsesie, desfasurata pe parcursul a mai bine de 30 de ani.
Pornind din idilicul cartier Miraflores si trecand prin burghezul Paris, prin Londra cu puternice influente hippy si Tokyo – orasul pervers-cultural, povestea dintre Ricardo Somocurcio si fata nesabuita cu o mie de nume si existente paralele, are o continuitate care te face sa citesti pagina dupa pagina, pana la final.
Desi previzibila la un moment dat, te captiveaza pentru ca vrei sa vezi, inca o data, care sunt limitele pana la care poate fi dusa o iubire-obsesie.
Iar daca stau sa ma gandesc care este filmul ce merge cel mai bine cu cartea, as spune Bitter Moon. Obsesii in aceeasi cantitate si aceiasi protagonisti pentru care dragostea poate deveni un viciu cu final trist.
"Ratacirile fetei nesabuite" a lui Mario Vargas Llosa e genul de carte pe care o citesti dintr-o rasuflare, dar din care iti raman intiparite in minte pasaje, imagini si senzatii experimentate si la mult timp dupa aceea. Pentru ca, cine stie, poate o sa te indragostesti si tu vreodata in asemenea hal.
Sursa foto: librariabucuresti.com
sper sa nu ma indragostesc niciodata in halul llosa ;)
RăspundețiȘtergeredar, totusi, nu cred ca asta e primul roman de dragoste al peruanului. poate ultimul :)
suna a lauda, dar pot spune ca am citit aproape tot ce a scris llosa, ca un fan al lui ce sunt. cel mai bun si mai iubaret roman al lui mi se pare, si nu inteleg de ce, 'matusa julia si condeierul'.
suna bine descrierea ta:).Cred ca merg sa cumpar si eu cartea:)
RăspundețiȘtergereMie unul imi par la fel de false, si retele holywoodiene cu iz de propaganda sovietica, si mirobolantele exagerari americo-latine pe tema asta cu iubirea.
RăspundețiȘtergereAh, Llosa... Orice recenzie la adresa cartilor lui ma revigoreaza...
RăspundețiȘtergere@panta: urmeaza si la mine "matusa julia si condeierul" ca "ratacirile fetei nesabuite" mi-a deschis apetitul pentru domnul llosa:)
RăspundețiȘtergere@lavu: merita!
@mircea popescu: se intrevad si exagerarile acelea de care spui tu, intr-adevar, dar per total mie mi se pare reusita, asa, cu toate exagerarile, retetele etc
@liviu: :)
ai reusit! caut maine cea mai apropiata librarie si o s-o citesc dupa sesiune!:)
RăspundețiȘtergerep.s.: mai astept recenzii:)
o sa mai urmeze in curand o recenzie:)
RăspundețiȘtergereeu nu am reusit sa termin nimic de vreun autor sud-american sau spaniol, nu imi place deloc stilul lor
RăspundețiȘtergeredar o sa mai incerc!
depinde si ce autor alegi, mie una llosa imi place foarte mult;)
RăspundețiȘtergereAs lua cartea asta cu mine oriunde... Alaturi de Fiesta, sa zicem, a lui Hemingway si de Arcul de triumf/Remarque (si de Sfarstiul unei iubiri/G.Greene!).
RăspundețiȘtergereAm citit-o, intr-o primavara, la Strasbourg... Atata frumusete in simplitatea cotidianului!
PS: Multumesc pentru sustinerea in razboiul meu cu Adevarul Holding! :)
Cristian
@cristian: cu placere, as vrea sa pot face mai mult, mi se pare revoltator tot ce s-a intamplat...
RăspundețiȘtergerebitter moon filmul merge cu bitter moon cartea (pasqual bruckner). Si ratacirile fetei nesabuite e cea mai slaba carte a lui llosa. De departe.
RăspundețiȘtergere