Evenimentul face parte din Festivalul Filmului Experimental si este realizat in parteneriat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh.
In cele trei zile, vor fi proiectate trei dintre cele mai cunoscute filme ale lui Warhol: Sleep (1963), Empire (1964) si Kiss (1964).
Sleep (1963) - 11 decembrie, ora 17:00
Sleep este primul film de lungmetraj regizat de Andy Warhol si marcheaza un moment de avangarda in cinematografie prin redefinirea si inversarea reprezentarii visului. Nu este un film mitic sau care invoca intrarea in transa, Warhol pur si simplu il filmeaza timp de sase ore pe John Giorno in timp ce doarme. In acelasi timp, Warhol a negat mitul regizorului atotputernic in realizarea unui film: teoreticieni precum Brakhage si Kubelka au emis niste teorii prin care un film trebuie sa prezinte fiecare cadru doar o singura data, regizorului revenindu-i rolul sa controleze toate aspectele rezultatului final. Prin contrast, Warhol a facut risipa de imagini si de fapt acesta isi reclama indiferenta si autonomia fata de regie in sine, fata de fotografie, scenografie si lumina in toate filmele sale timpurii. Se intampla deseori ca artistul sa lase camera sa filmeze si el sa plece.Sleep este valoros si pentru cadrul fix (care devine un personaj) prin care spectatorul vede personajul principal cum doarme timp de sase ore.Empire (1964) - 13 decembrie, ora 15:00
Empire este un exemplu clasic de film experimental din perioada de inceput a cinematografiei lui Andy Warhol. Artistul ignora conventiile Hollywoodiene si realizeaza un film care contine o singura imagine pentru o perioada lunga de timp. Legat de productia acestui film, Warhol a declarat : “Niciodata nu mi-a placut ideea de a alege anumite scene si de a le pune impreuna, pentru ca … nu e ca in viata … ce mi-a placut la acest film contine ‘bucati de timp’ ce decurg firesc, iar fiecare moment este real.”In noaptea de 25 iulie 1964, Warhol impreuna cu un mic grup de artisti se indreapta spre un birou de la etajul 41 din zgarie-norul Time-Life Building din Manhattan, cladire ce oferea o vedere perfecta a Empire State Building, pe atunci cea mai inalta cladire din lume. Aflat la saisprezece blocuri distanta de Empire State Building, Warhol a folosit un aparat de fotografiat de 16 mm si 10 role de 33 de minute pentru acest film de avangarda artistica. Filmarea a inceput la h 20:00 si s-a incheiat la 2:30 in dimineata urmatoare.
Warhol a captat pe pelicula cerul si luminile in schimbare ale Empire State Building de la apus pana la rasaritul soarelui. La premiera filmului in luna martie a anului urmator, Warhol a ales sa proiecteze filmul needitat in slow motion, astfel incat filmul a ajuns sa dureze mai bine de opt ore.
Kiss - 14 decembrie, ora 17:00
Kiss este un film experimental regizat de Andy Warhol, care ruleaza 50 minute si prezinta 12 cupluri care se saruta fiecare timp de 3 ½ minute. Cuplurile surprind relatii intre un barbat si o femeie, intre doua femeii, intre doi barbati, actorul Gerard Malanga saruta atat barbati, cat si femei, iar unul dintre barbati este de culoare (Rufus Collins). Pentru anul 1963, aceasta a fost o declaratie indrazneata, ce reda evaporarea identitatii sexuale (si rasiale) prin indeplinirea unor vise romantice. Kiss este, probabil, primul film al artistului care a fost proiectat in public. Andy Warhol sfideaza conventiile cu scenele lungi si pasionale, intr-o perioada cand scenele de sarut din filmele hollywoodiene era cenzurate sa nu depaseasca mai mult de trei secunde. Conceptul a fost probabil influentat si de filmul din 1929 The Kiss in care joaca Greta Garbo si care se pare ca a fost proiectat la Cinema 16, societatea de film influenta a cineastului Amos Vogel, in perioada in care Warhol isi achiziona prima sa camera de filmat Bolex.Citeste si:
Festivalul International de Film Experimental
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu