joi, 31 iulie 2014

Festivalul Strada Armeneasca - bataie cu flori, bazar si delicatese!

Strada Armeneasca din Capitala va gazdui, in perioada 1-3 august, festivalul care ii poarta si numele. Pe parcursul celor 3 zile de festival, veti putea asista la manifestari culturale specifice armenilor, dar si a altor minoritati invitate (greci, polonezi, romi, evrei), spectacole de dans, concerte de muzica traditionala si moderna, spectacole de teatru.

De-a lungul Strazii Armenesti se va desfasura si un bazar de unde puteti cumpara obiecte traditionale, ceramica, bijuterii, obiecte handmade. Veti putea degusta produse culinare din bucataria traditionala armeneasca, cafea la nisip, si multe alte delicatese.

In cadrul festivalului, sambata, va avea loc bataia cu flori, iar duminica, bataia cu apa, obicei specific armenesc numit VARTAVAR.



Next is Love, proiectie de scurtmetraje in aer liber la Casa de pe Chei

Duminica, 3 august, Festivalul de film NexT se opreste la Casa de pe Chei, mai exact in gradina acestora, unde veti putea urmari o proiectie de 10 scurtmetraje, toate avand ca tematica iubirea, sub diferite forme: reala sau imaginara, simpla sau extrem de complicata si care de obicei nu tine cont de varsta, loc sau situatie.



Scurtmetrajele care vor rula duminica sunt: Dragostea se infiripa in 30 de minute pe zi, Pata albastra, Micul cuceritor, Nu la fel de inocenta, Un goi, Prin tine, Ca sa scurtam povestea, Tren doi albastru, Sonor si In piele de lup.

Gradina se deschide la ora 20.00, iar proiectiile incep la ora 21.00. Intrarea este libera.

Casa de pe Chei se afla pe Splaiul Unirii, nr. 195. 



miercuri, 30 iulie 2014

Ia-ti o poza la portofel!

Iti mai amintesti pozele "pe hartie" pe care le developai dupa fiecare vacanta sau cand se "termina" filmul? Ei, bine, daca iti era dor sa tii din nou in mana poze si nu doar sa le cauti prin vreun folder in laptop sau pe Facebook, te pot ajuta cei de la "Ia-ti o poza la portofel".

Adica Ana, Andra si Razvan, cei trei care iti baga pozele in portofel. Pe print!

Daca nu i-ai intalnit la ultima editie din anul acesta a Train Delivery, ii poti cunoaste pe pagina de facebook a proiectului, aici.

"Este vorba despre un proiect care isi doreste sa readuca fotografia inapoi pe hartie, de preferat chiar la purtator in portofel. Incercam sa cream atmosfere cat mai adaptate evenimentelor, dar colorate si intime astfel incat persoanele care ne viziteaza sa scape de inhibitii, sa faca pasul in interiorul decorului nostru, pentru a pleca de la noi cu amintirea in mana."

Si cateva poze numai bune de pus in portofel:







Gradini urbane pe acoperisurile blocurilor

Proiectul Gradini Urbane Comunitare a fost initiat de Asociatia Romana in Tranzitie in luna februarie a acestui an si isi propune amenajarea mai multor gradini pe terasele mai multor cladiri din capitala, gradini care sa se autosustina, sa creeze mai mult spatiu verde si sa reduca efectele poluarii.

Initiatorul proiectului, Laurentiu Cernat, a povestit ca ideea i-a venit dupa ce a citit o carte despre gradinaritul eficient, gandindu-se sa puna in practica acest lucru si la nivelul comunitatilor urbane: „Eu sunt din Braila si acolo aveam in fata blocului o gradina in adevaratul sens al cuvantului. Cultivam castraveti, rosii, capsune. si atunci mi-am dat seama ca se poate aplica si in Bucuresti“

Prima gradina urbana din Bucuresti


Astfel, prima gradina de acest gen a luat fiinta pe acoperisul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, fiind mai greu sa se obtina o aprobare pentru alte cladiri din Bucuresti. Toata munca a fost realizata pe baza de voluntariat, de la procurarea semintelor necesare, pana la plantarea si intretinerea ulterioara a gradinii, care nu se deosebeste cu nimic de o gradina adevarata de la tara, in care gasesti rosii, castraveti, plante aromate si pomi fructiferi.


Cui se adreseaza proiectul


Celor care vor sa faca Bucurestiul mai respirabil;
Celor care cred ca mancarea nu creste in supermarket;
Celor care vor sa participe, singuri sau cu familia, la crearea unui spatiu verde, atat frumos cat si practic (comestibil);
Celor care vor sa simta bucuria de a lucra cu propriile maini.

Realizari


Pana acum, cei de la Gradini Urbane Comunitare se pot mandri cu realizarea a trei proiecte: Gradina din Gradina Botanica, Gradina Tranzit si Gradina de pe Terasa DGASMB. In viitor, au planuri de dezvoltare a 6 proiecte-pilot in cadrul carora vor stabili crearea de gradini urbane care se autosustin, implicarea comunitatilor locale si educarea voluntarilor care vor perpetua aceste practici.

Voluntari


Pentru aceste lucruri, au nevoie atat de materiale de lucru - seminte, mai ales organice, unelte - lopeti, harlete, topoare, ciocane, tot ce se gaseste in sopronul bunicilor de la tara, dar si de voluntari! Daca esti pasionat de gradinarit sau pur si simplu iti pasa de cat de multe spatii verzi ai in orasul in care traiesti, te poti inscrie ca voluntar aici.

Mai multe despre Gradini Urbane Comunitare, pe pagina lor de Facebook.


marți, 29 iulie 2014

Padurea trenurilor adormite

Intr-o padure din North Carolina, Johny Joo, fotograf si explorator urban, a descoperit o lume agatata in timp, desprinsa parca dintr-un film apocaliptic.

78 de trenuri "dorm" uitate de calatorii lor de demult, acoperite de zapada, frunze si noroi. Majoritatea sunt foste trenuri de calatori din Philadelphia, iar printre ele se numara si un autobuz care odinioara mergea pe strazile din New York.

Nu se stie motivul pentru care trenurile au fost abandonate in padurea din North Carolina, insa fotograful sustine ca aceste trenuri au fost initial aduse aici pentru reparatii, fiind abandonate ulterior.








Cinema in aer liber in Parcul IOR

In perioada 5 august - 14 septembrie va incepe a treia editie a proiectului "Cinema in aer liber" in Parcul IOR, realizat de catre primaria sectorului 3 in colaborare cu Metropolis Film.

Veti putea vedea atat filme nominalizate recent la diferite festivaluri internationale, cat si o selectie de filme clasice, din categoria "merita revazut".

Mai multe detalii pe Caravana Metropolis.


Ateliere gratuite de gradinarit urban, scenaristica si publicitate

In perioada 30 iulie - 8 august, Biblioteca Ion Creanga va organiza langa Roata Mare, in parcul Herastrau, o serie de evenimente gratuite, dedicate in special copiilor si adolescentilor. 



Atelierele se vor desfasura zilnic, intre orele 10.00 - 15.00, dupa urmatorul program:

30 iulie
10:00 – 12:00 si 13:00 – 15:00 Atelier hand-made
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare / Dezbateri pe teme legate de educatie, non-formal, timp liber si cresterea copiilor, despre invat si dezvat
31 iulie
10:00 – 12:00 Jocurile copilariei
13:00 – 15:00 In trecere de pietoni
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
31 iulie
10.00 – 12.00 Atelier de publicitate
13:00 – 15:00 Atelier de scenaristica
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
2 august
10:00 – 12:00 Teatrul de Papusi Licurici prezinta.....
13:00 – 15:00 Atelier hand-made
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
3 august
10:00 – 12:00 Spectacolul Teatrului de Papusi Licurici
13:00 – 15:00 Atelier hand-made
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
4 august
10:00 – 12:00 In trecere de pietoni
13:00 – 15:00 Atelier de gradinarit urban
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
5 august
10:00 – 12:00 Atelier de lectura
13:00 – 15:00 Jocurile copilariei
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
6 august
10:00 – 12.00 / 13:00 – 15.00 Atelier hand-made
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
7 august
10:00 – 12:00 Jocurile copilariei
13:00 – 15:00 Lume, lume, hai la Teatrul de Papusi Licurici!
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare
8 august
10:00 – 12:00 Atelier de publicitate si Tombola
13:00 – 15:00 Atelier de scenaristica
15:00 – 16:00 De vorba la Roata Mare

luni, 28 iulie 2014

Cinema sub clar de luna



In perioada 8 - 23 august, filmele din cadrul Festivalului de Film NexT se muta din salile de cinema din Bucuresti in mai multe spatii neconventionale din tara, intr-o caravana a filmelor desfasurate in jurul conceptului de picnic si cinema in aer liber.

Proiectiile vor avea loc in Brasov (8-9 august), Alba Iulia (10-11 august), Oradea (12-13 august), Deva (14-15 august), Targu Mures (16-17 august), Piatra Neamt (18-19 august), Iasi (20-21 august), Galati (22-23 august) si Bucuresti, pe 24 august, in Parcul Herastrau.


Filmele pe care le vei putea viziona sunt grupate in 4 programe:

  • NexT Disco Night – un program de musicaluri cu dichis, vesele si colorate, despre povesti de dragoste inflacarate.
  • NexT Comedy Night – un program de comedii spumoase, care reuneşte o varietate de tipuri, forme si traditii de comic cinematografic.
  • Oscars Night – cele cinci scurtmetraje de fictiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film in 2014, printre care si castigatorul Helium.
  • NexT Romanian Shorts – cinci scurtmetraje romanesti cu zvac, mai vechi si mai noi, menite sa prezinte o alta fata a cinematografiei romanesti.

Drumul lung spre Cimitirul Vesel


Intr-o perioada in care romanii se instraineaza tot mai mult emotional si fizic de tot ce presupune traditie, valori nationale, Peter Hurley, un irlandez emigrat in Romania, s-a indragostit iremediabil de una dintre cele mai frumoase zone de la noi, Maramures, si de locul - fenomen Cimitirul de la Sapanta.

Din 2010, organizeaza in fiecare an festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel de la Săpânța”, din dorinta de a le aduce mai aproape oamenilor valorile ancestrale si cultura rurala. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este un festival despre oameni vii, obiceiuri pierdute și tradiții regăsite. O călătorie spre locuri uitate din inima ta.



De anul acesta, proiectul de bucura de finantare europeana, insa mai exista costuri in valoare de 16.000 de euro care nu sunt acoperite.

Poti sustine realizarea acestui proiect si poti dona pe pagina de crowdfunding. In schimbul donatiei tale poti primi CD cu Vocile din Cimitirul Vesel, cartea "Drumul Crucilor", scrisa de Peter Hurley in urma calatoriei pe jos realizate de la Sapanta pana la Bucuresti, sau un bilet în vagoanele de tren rezervate călătoriei de la București la Săpânța.

"Noi credem că civilizația rurală este sufletul acestei țări. Credem că trebuie prețuită, promovată și încurajată. Drumul parcurs de alte țări europene este o sinucidere culturală pe care nu trebuie s-o urmeze satul românesc. Merită o altă cale."

vineri, 25 iulie 2014

Autobuze vechi transformate in dusuri pentru oamenii strazii

In San Francisco, o organizatie non-guvernamentala a decis sa ofere celor peste 3000 de oameni ai strazii accesul la conditii de trai un pic mai apropiate de normalitate.

Astfel, autobuze vechi au fost transformate in cabine de dus dotate cu toate facilitatile, postate in diferite zone ale orasului pentru a inlesni accesul tuturor persoanelor fara adapost.

“Nu sperăm să rezolvăm, prin asta, problema oamenilor fără adăpost, dar putem să le oferim minimul de igienă de care au nevoie, pentru că noi credem că igiena aduce demnitate, iar demnitatea atrage oportunităţi” - au declarat cei de la Lava Mae, ONG-ul initiator al proiectului.





  

Voluntariat la Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov

Pana duminica, 27 iulie, are loc evenimentul Porti Deschise la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, in cadrul caruia toti ce interesati pot face o zi de voluntariat alaturi de medicii de pe ambulanta, pot invata tehnici de resuscitare si de prim-ajutor.

Intervalul de vizitare este intre orele 09.00 - 13.00 si 15.00 - 19.00, iar sediul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov il gasiti la adresa Str. Mihai Eminescu, nr.226, sector 2 , Bucuresti.

Mai multe detalii despre cum poti face si cu alte ocazii voluntariat in cadrul Serviciului de Ambulanta, aici.

marți, 22 iulie 2014

Povestea bulgarelui de zapada

A fost odata, demult, un bulgare de zapada care se nascuse si crescuse, pana la varsta de tinerete a bulgarilor, masurata in clipe din viata oamenilor, in Tinutul-indepartat-si-rece-de-departe.

In fiecare seara, cand cerul incepea sa prinda in zare fasii de nor, incepea sa forfoteasca si sa se lipeasca mai temeinic de Zapda-mama, simtind apropierea fulgilor de nea, stiind ca va mai prinde cativa azi, cativa maine, si asa va creste mare. Era diferit de restul bulgarilor de pe dealul din Tinut, asta poate deoarece se nascuse in cel mai indepartat loc, printre stanci si crengi de brad, aruncate ca intr-un puzzle neterminat de padure. Dar lui ii placea locul ce-i fusese destinat. Se obisnuise incet-incet cu asprimea pietrelor, cu mirosul acelor de brad, cu vuietul care venea in serile cu cer senin-sticlos dinspre padure. Nu l-ar fi dat pentru nimic in lume pentru locurile mai bune ale celorlalti bulgari, care isi imparteau curtea Padurarului, cararea dinspre fantana, gradina acum acoperita de  mantia alba.



Erau dimineti in care se gandea ca acolo va ramane pe vecie si nu parea sa il deranjeze acest lucru. Pana la urma, ar fi fost o viata linistita. Sus, departe de zumzetul care razbatea uneori din vale. Doar el si vuietul padurii, si vantul, si ceata ale carei ore de sosire si plecare le stia pe de rost, ca pe mersul trenurilor dintr-o gara mica de tara.

La fel insa, erau seri cand privea in jos spre luminitele care razbateau usor din vale. Si se intreba cum e, cum ar fi daca. Cum ar fi daca s-ar putea vedea, pe el insusi, asa cum aici nu o poate face. Macar pentru cateva clipe. Sa se vada asa cum este sisa imbratiseze , cu toata raceala lui, pe cea care ii va permite sa se vada, pe cea care il va imbratisa cu toata raceala ei.  Dar nu, vuietul, linistea, ceata, padurea, brazii... pentru ce? Oare merita sa iasa din Liniste, din Tinutul-indepartat-se-rece-de-departe pentru ceva ce nu cunoastea? Pentru ceva ce poate nu era nimic? Daca de la atata vuiet si atata liniste si atata alb si atata inaltime doar visa si isi inchipuia? Daca in vale nu era nimic? Daca erau doar niste biete inchipuiri ale unui neinsemnat Bulgare-pe-un-varf-de-deal? Dar daca nu...

Intr-o Seara de Inceput se porni, ca din senin, cea mai cumplita ninsoare. Bulgarele se lipi si mai mult de Zapda-Mama. Fulgii se roteau intr-un balet anarhic, corul brazilor se auzea mai tare ca niciodata. Si atunci, pentru prima data, se simti singur. Iar singuratatea iti da curajul sa pleci. Prinse ultimii doi fulgi mari de zapada viscolita, se desprinse usor de Zapda-Mama si o lua la vale, gonind printre pietre, crengi, alti bulgari, alunecand cu viteza gandului pe bucati de gheata lucioasa, poticnincdu-se pentru cateva clipe, prinznd apoi iar avant. Vedea, vedea din ce in ce mai clar in vale. Lumini care deveneau tot mai clare, zgomote care incepeau sa se distinga. Deci nu erau doar vise. Era adevarat. Existau. Avea un sens.

Nu mai ramanea acum decat sa o gaseasca pe ea, cea care il va imbratisa si care va da un sens racelii lui. Arunca, pentru ultima data, o privire inapoi catre Tinutul-indepartat-si-rece-de-departe si se avanta la vale cu toata puterea stransa in noptile senine din iernile lungi de sus. Din ce in ce mai lumina, din ce in ce mai putin vuiet, din ce in ce mai mult clinchet. Ingeri sau clpotei. Nu mai conta. Din ce in ce mai repede. Totul incepea sa se estompeze in jur, nu mai exista decat o singura culoare, nedefinita, dar atat de frumoasa, facuta din toate culorile pamantului laolalta. Un singur cantec, din toate notele nescrise, laolalta. Si atunci o vazu, cu o mantie de promoroaca, rece, asemeni lui. 

Alerga spre ea cu ultimele puteri. Si o imbratisa ca prima si ca ultima data. Si vazu, pentru o clipa, iesirea, si gasirea si sensul serilor cu brazi reci, crengi incalcite si paduri uriase. Pentru ca toate ferestrele au un sens. Iar aceea era fereastra lui.






luni, 7 iulie 2014

Pe caldura asta

Doua intamplari, amandoua intamplate intr-o zi de vara, pe caldura asta.

La Starbucks, in mijlocul zilei, cand jumatate de terasa era ocupata de oameni toropiti care se incapatanau sa fumeze in semi-soare, iar inauntru, cateva fete se iveau dupa cateva laptopuri, cativa cocalari la o masa si un grup galagios de fete, intra un domn in varsta elegant, cu palarie si baston, camasa bleo si antofi proaspat dati cu crema.

Isi sterge sudoarea de pe frunte cu o batista cu dunga, isi indreapta spatele garbovit, si se indreapta spre "tejghea".

"Comanda se face la casa, va rugam".

"Da. domnisoara, stiu, ma uitam si eu ce aveti azi pe aici."

"Bere rece aveti?"

"Nu avem bauturi alcoolice."

Deja atrage atentia si fetele de la masa chicotesc.

"Inghetata aveti atunci?"

"Nu."

"Sirop rece aveti?"

"Nu."

"Dar nu aveti nimic inseamna pentru caldura asta!"

Ofteaza incet, isi mai sterge un pic fruntea de sudoare, mai arunca o privire pe deasupra "tejghelei" si se indreapta spre iesire.



Fata de la casa ramane cu un zambet pe fata, fetele de la masa se afunda la loc in discutia despre "cat erau, fata, pantofi aia verzi de la etaj", iar eu il privesc cu un zambet cum se indeparteaza spre un loc probabil, in care au bere, inghetata sau macar sirop rece. Si zau ca are dreptate, pe caldura asta. Si zau ca mi se par mai corecte si mai delicioase siropurile de zmeura de pe vremuri cu sifon carat cu sudoare de la sifonaria din piata sau cu apa minerala rece ca gheata. Eu, fan Starbucks...

Afara, o batranica cu palarie de pai, da tarcoale meselor acoperite de emblematicele umbrele verzi. Duce dupa ea o punga transparenta, cu o sticla de apa, o sticla goala si alte nimicuri.

Se apropie de masa de langa mine, de la care tocmai s-a ridicat un grup. Cu privirea in jos, ia fiecare pahar in parte, il verifica de-i plin ori ba, iar apoi il ia si il toarna incetisor in sticla goala.

De la o masa a umplut deja jumatate de sticla de cafea. Imi observa privirea, si, pana sa apuc sa ma uit in alta parte, imi zambeste intr-un mod trist si plin de bunavointa in acel timp, asa cum imi zambea si mie o bunica din alte vremuri, demult.

Si as fi vrut sa o invit la o cafea, la mine la masa, sa stam jumatate de ceas macar sa vorbim despre orice ar fi vrut ea, dar s-a indepartat si tot ce am putut face a fost sa o vad plecand, pe caldura asta.